Charles Manson – Pjesme za klanje i silovanje

11085

Kada spomenemo prezime Manson malo tko danas pomisli na Charlesa Mansona, ubojicu trudne Sharon Tate, dok je većini prva asocijacija rock pjevač Marilyn Manson koji je dio pseudonima preuzeo od ovog krvoločnog psihopata osuđenog na doživotni zatvor. No, najzanimljivija, ali i gotovo nepoznata poveznica jest ta da je i sam Charlie Manson pjevač koji punih 40 godina aktivno snima i alternativnim kanalima objavljuje albume.

Predvodnik kulta i skupine imena ‘Obitelj‘ koja je hipi pokret učinila nepopularnim, po prvi je puta snimio svoj dugosvirajući folk-rock album “Lie: The Love and Terror Cult” 1967. godine, s kojeg je najpopularnija pjesma bila “Cease To Exist” jer su je kobne 1969. godine, kada je ubijena Sharon Tate, na albumu “20/20” objavili The Beach Boysi promijenivši tek pokoju riječ i naslovivši ju “Never Learn Not To Love”.

Dakako, tada već u procesu suđenja Manson nije bio potpisan kao autor ni koautor pjesme, već je to bio osnivač benda Dennis Wilson. Iste godine u zatvoru Mansona posjećuje Phil Kaufman koji ga nagovara da album službeno objave, što je iduće godine učinjeno kada je tiskan u 2000 primjeraka, od kojih je prodano tek njih 300.

Uz navedenu pjesmu popularnost je doživjela i “Look At Your Game, Girl“, akustična pjesma koju su na albumu “The Spaghetti Incident” 1993. godine obradili Guns N’ Roses, a preostalih 13 psihodeličnih rock pjesama svoj je put k aktualizaciji našlo na brojne alternativne načine kroz brojne poznate glazbenike. Vrlo bizaran podatak govori kako su tijekom godina svi prihodi od reizdanja odlazili žrtvama izrazito brutalnih zločina.

Tijekom plodnih osamdesetih Manson je razvijao svoj zatvorski hobi i snimao svoje muzičke eksperimente od kojih je izrazito zanimljiv 55-minutni “Poor Old Prisoner Boy” objavljen na njegov 55. rođendan, odnosno prema Mansonovom odabiru, ‘godišnjicu’, a objavljen je u pseudo-simboličkih 555 primjeraka.

Devedesetih isprva objavljuje različite varijante snimki iz ranih osamdesetih uz poneku provokaciju poput one da jedan od albuma izgleda kao deveti album The Beatlesa, nazvan prema samome bendu, inače poznat kao “The White Album”. Podsjetimo se kako su poremećeni umovi ‘Obitelji’ netom prije masakra slušali pjesmu “Helter Skelter” The Beatlesa upravo s ovog albuma.

Muziku podržava

Osim zapisa na kojima bi se pojavljivali doista dobar i zanimljive boje vokal Charlesa Mansona, snimane su i zatvorske šale, razgovori, ali i recitali, čitanje Biblije, filozofski razgovori i rasprave te čak i telefonski razgovori koji danas među najmorbidnijima uživaju status suvenira i rariteta.

2003. objavljena je kolekcija trinaest nepoznatih i dotad neobjavljenih pjesama iz 1967. godine “All The Way Alive“. Dvije godine kasnije 71-godišnji starac u zatvoru San Quentin na audio rekorderu na kasetu snima album “One Mind“, službeno objavljen 2008. godine u besplatnom digitalnom izdanju putem Creative Commons; združenih dozvola o autorskim pravima. Iako u ovu kompaniju nitko nije vjerovao, Trent Reznor, forntmen Nine Inch Nailsa, 2008. godine također je ovim putem objavio album “Ghosts I–IV”, jer je riječ o projektu koji dopušta dijeljenje i skidanje glazbe sve dok se ne radi o komercijalnim svrhama.

Osim što je stari Manson dobio svoju neslužbenu MySpace stranicu gdje se mogu preslušati neki materijali, osobno se pobrinuo da posljednji album dođe u ruke svih nastranih ili jednostavno morbidnih znatiželjnika i to digitalnim putem potpuno besplatno, dok je nekolicina obožavatelja mukotrpno godinama radila na prikupljanju materijala koje su do danas digitalno obradili i podijelili s ostalima, naravno, putem Interneta u vidu kompilacija, EP-a, LP-a i različitih snimaka čovjeka koji si je urezao svastiku posred čela.

U nekoliko je intervjua medijski popularan i fascinantan Charles Manson izjavio kako je tijekom četiri desetljeća snimio i skladao tisuće pjesama od kojih mu je dobar dio pokraden. O procesu stvaranja i samom ishodu ne razmišlja jer glazba jednostavno prolazi kroz njega, što je nesumnjivo nadahnulo spomenutog Marilyna Mansona, ali i Ozzya Osbournea, System of a Down, Sonic Youth i Neila Younga koji su ga na neki od načina opjevali, dok su ga The Lemonheads i GG Allin na sebi svojstven način obradili.

Posljednja zanimljivost koja je potaknula na istraživanje i pisanje ovog teksta govori kako se ovih dana stari Manson obratio nedavno osuđenom Philu Spectoru, ubojici glumice Lane Clarkson. Manson je Spectora nazvao ‘najvećim glazbenim producentom svih vremena’ i ponudio mu glazbenu suradnju u vrijeme pauze u kalifornijskom državnom zatvoru Corcoran gdje bi zajedno mogli snimiti album. Spector je dao službenu izjavu kako je vrlo preplašen što ga je Manson kontaktirao i zabrinut da se ne bi pomislilo kako su oni na bilo koji način povezani.

Muziku podržava