CD-i, rock i streaming glavni u Americi

Muzika.hr - Glasno i jasno!
1450

Nielsen Entertainment i Billboard predstavili su godišnje izvješće o stanju glazbene industrije na sjevernoameričkom stvarnom i virtualnom tlu, od 31. prosinca 2012. do 29. prosinca 2013. godine.

Najveća je vijest porast streaming usluga koji je dosegnuo brojku od 32%, dok je digitalni download pao za 6% što je prvi put da je u padu od 2003. godine. Prethodne je godine ‘streamano’ 118,1 milijarda pjesama sa servisa poput AOL, Cricket, Medianet, RDIO, Rhapsody, Slacker, Spotify, YouTube / Vevo i Zune, a od tih je pjesama preuzeto (kupljeno) 1,3 milijarde.

Ukupno gledano, prodaja glazbenog materijala (albumi, singlovi, video izdanja, digitalna izdanja), pala je za 6,3 posto. Albumi su pali za 8 posto. Kupljeno je 289,4 milijuna albuma s tim da su CD izdanja zadržala primat nad pločama: prodano je 165 milijuna CD-a (što je ipak pad od 14% u odnosu na 2012.), 118 milijuna digitalnih albuma i 6,1 milijun LP-a (što je porast od 33%).

Muziku podržava

Aktualni albumi dobili su bitku protiv kataloga, ali tijesno: 52 naprema 48 posto. No individualne pjesme s kataloških izdanja izjednačile su rezultat: 666 milijuna starih pjesama naprema 594 milijuna onih aktualnih.

Gledamo li žanrove, rock je i dalje na prvom mjestu, a porasla je prodaja klasične i rap glazbe. Jazz je doživio najveći pad od 18,6 posto. Rock izdanja i dalje drže 34,8% tržišta, slijedi R&B sa 17,5%, zatim Alternative (17,4%), Country (13,8%), Hard Music (nekadašnji Metal; 10,2%) i tako dalje…

U digitalnom svijetu rock, pop i hip hop na prva su tri mjesta po zastupljenosti žanra, no pravi je pobjednik elektronska glazba čija je prodaja narasla za 8,4 posto.

Među izvođačima koji su u promatranom razdoblju objavili novi album najbolje je prošao Justin Timberlake čiji se “20/20 Experience” prodao u 2,4 milijuna primjeraka. Slijede Eminem, Luke Bryan i Imagine Dragons. Timberlake je na prvom mjestu gledamo li i općenito kada se u obzir uzme aktualna i kataloška prodaja.

Među vinilima prvi se put dogodilo da među deset najprodavanijih albuma nema stare garde: Daft Punk i “Random Access Memories” na prvom su mjestu sa 49 tisuća prodanih primjeraka, slijede Vampire Weekend, Arcade Fire, Mumford and Sons, QOTSA…

Muziku podržava
Stisni