CD albumi uskoro odlaze u povijest

Muzika.hr - Glasno i jasno!
2104

Najveće diskografske kuće planiraju do kraja 2012. godine (ili ranije) prestati s objavljivanjem albuma na CD formatu.

Iako EMI, Universal i Sony ne žele službeno komentirati napise po medijima, njihov je plan orijentirati se na digitalno tržište, bilo putem downloada ili streama, uz pomoć on-line glazbenih trgovina i njima sličnih servisa.

Još u lipnju ove godine, u glazbeni biznis upućeni Bernard Van Isacker izjavio je za časopis Matrix Revolution kako je vrijeme klasičnog CD albuma prošlo:

Muziku podržava

“Postojat će i dalje, ali s drugačijom svrhom. Za najviše 5 godina CD album više neće imati smisla i neće biti dostupan jer neće imati nikakvu vrijednost. ‘Limited Edition’ izdanja postojat će još dugi niz godina jer nude dovoljno za svoju cijenu: lijepo su dizajnirani, donose bonuse i slično… Primat će preuzeti download, nije to ništa negativno.”

CD album zahtijeva ulaganja, a i kada nije na tržištu netko treba plaćati skladište na kojima se nalaze; izdavačke kuće plaćaju distributerima povlačenje albuma s tržišta i još puno troškova koji se orijentiranjem na digitalno tržište mogu izbjeći.

Dugoročno gledajući, povlačenje CD albuma s tržišta zatvorit će preostale glazbene trgovine u stvarnom svijetu, no činjenica oko koje se svi slažu je da distribucija CD-a više nije isplativa.

Ne znači to da će se CD kao medij prestati proizvoditi do kraja 2012. godine, kako su prenijeli neki mediji, već da će se prestati objavljivati regularni albumi na CD formatu. Ostat će ‘limited edition’ i slična izdanja, dok će klasični CD albumi s krajem 2012. početi odlaziti u povijest.

Muziku podržava
Stisni