BUSH iliti Budapest Showcase Hub je festival s fokusom na recentnu popularnu i alternativnu glazbu istočnog bloka. Organizatori doživljaj festivala opisuju kao trodnevnu avanturu na “Spotify discover weekly-ju” – samo što je ovo uživo. Tako će se u tri dana stvoriti pravi gulaš od pregršt žanrova iz raznih zemalja: od mađarskog surf-rocka, do rumunjske ambientalne elektronike pa sve litvanskog lo-fi punka. Imat će i Hrvatska svoje predstavnike, o čemu možeš više pročitati u nastavku, kao i o drugim korisnim informacijama o festivalu. Ove godine održava se od 13. do 15. studenog.

1Lineup

Na ovogodišnjem Budapest Showcase Hubu nastupit će preko 30 izvođača. Neki od njih su Anna Kaneelina iz Estonije, austrijski Mother’s Cake, Perfect Son iz Poljske, The Bad Tones iz Latvije i češki Market. Na domaćem terenu bit će Belau, Mary Popkids, Ohnody, Skeemers, Sonya, The Qualitons i Trillion. Iz naše regije, nastupit će Buč Kesidi, a hrvatskim izvođačima posvetit ćemo posebnu cjelinu teksta.

2Predavanja

foto: FB (Budapest Showcase HUB)

Konferencijski dio festivala održat će se u Fészek Artists’ Clubu, klubu koji od 1901. služi kao prostor razmjene poslovnih i umjetničkih ideja. Neka od predavanja na konferenciji su “Best practices for festival dummies – the unseeable challenges of a festival organiser”, “Music entrepreneurs: Where’s the business in music?” i “Press any button: How to get my music to video games?”. Među govornicima na BUSH-u biti će i poglavica Muzike.hr Edo Plovanić. Raspored predavanja možeš pogledati na linku.

3Hrvatska reprezentacija u Budimpešti

Nakon što su odradili svoje nastupe na festivalu Waves Vienna, riječki The Hunting Dogs i zagrebački (The) Lesser Men predstavit će se i na BUSH-u.

The Hunting Dogs je elektro šok duo, dobitnik nagrade za inovaciju u glazbi RockOFF. Bend je nastao 2013. nakon što su se Alba Nacinovich iz Rijeke i Talijan Marco Germini upoznali na jazz studiju na Konzervatoriju G. Tartini u Trstu. Uz njih, tu je i (The) Lesser Men, četveročlani miljenik domaće indie publike iz Zagreba. Nedavno su objavili duet s Irenom Žilić i video, koji je svojevrstan kratki omnibus nastao kao rezultat suradnje troje režisera.

4Ulaznice

Moguće je kupiti zasebno ulaznice za koncertni dio, kao zasebno za konferencijski, a moguće je i kombinirati. Cijene jednodnevnih i festivalskih ulaznica pogledaj na linku. Kako bi dobio punu sliku o festivalu, pogledaj aftermovie prošlogodišnjeg BUSH-a.

Ako želiš znati više o showcase festivalima u Europi, prouči naš vodič kroz festivale.