Britta (Cripper): “Moj najveći junak je Mike Patton iz Faith No More”

1347

Cripper je njemački thrash metal bend iz Hannovera, koji je na sceni sedam godina i u tom je periodu objavio tri studijska albuma, te skupio zavidan broj nastupa.

Jedna od ključnih karakteristika benda su razorni vokali pjevačice
Britte, koja nam je, zajedno s gitaristom/pratećim vokalom Christianom,
približila bend.

Za početak, predstavite nam postavu benda.

Christian: Britta je vokal i zadužena je za tekstove. Dovoljno ju je zvati ‘Elchkuh’. Johnatan je gitarist, a u bendu ima ulogu šerifa. Na probama ima glavnu ulogu, da vidi i da kaže svima koji su dijelovi pjesama dobri, a koje treba popraviti, mijenjati. Dennis je bubnjar, dobro je odsvirao na našem zadnjem albumu, Gerrit je naš novi basist, došao je u travnju. Svi se znamo još od samog početka, tako da je lijepo imati u bendu osobu kakva je on. Christian, to sam ja, gitarist, te back vokal u bendu.Nedavno ste objavili treći studijski album “Antagonist“. Možete li ga opisati i usporediti s prijašnjim albumima?
Christian: Prvi album “Freak Inside” objavljen je 2007.godine, te specijalna edicija s bonus materijalom godinu dana poslije. Tu smo zvučali čvrsto i moćno, onako baš ‘thrasherski’. Drugi album “Devil Reveals” nešto je melodičniji i atmosferičniji. Kad smo radili materijal za novi album, planirali smo nastaviti gdje smo stali. Napravili smo neke sitne izmjene, ali smatramo da je naš novi album, ‘ajmo tako reći, najzreliji u našoj karijeri.

Tko piše tekstove i glazbu, gdje najčešće nalazite inspiraciju?
Britta: Pjesme radimo na probama. S obzirom da je thrash metal gitarski orijentirana glazba, u procesu stvaranja pjesama veliku ulogu imaju naši gitaristi. Inspiracija ovisi i o našem raspoloženju, a možeš je naći u svakodnevnoj životnoj problematici, susjedstvu i napisati tekst o tome. S glazbene strane gledano, značajan utjecaj na nas ima velik broj rock i metal bendova. Najbolja inspiracija i iskustvo stječe se i dobiva kad si na koncertu. Mi smo bend koji je sedam godina na stageu i koji ima velik broj koncerata iza sebe.

Koje su pjevačice imale najveći utjecaj na tebe?
Godinama sam skupljala iskustva, učila se i upijala od mnogih pjevača. Veliki utjecaj na mene su imali Mikael Akerfeldt (Opeth), Randy Blythe (Lamb Of God), te Phil Anselmo (Pantera, Down), a najveći junak za mene je Mike Patton (Faith No More). Nije da sam isključila pjevačice, ali jednostavno ni za jednu ne mogu reći da je imala presudan utjecaj na mene.

Na sceni ste sedam godina. Kako vam se čini, napredujete li kao bend iz godine u godinu, iz albuma u album? Je li bilo perioda kad ste mislili da ‘stojite na mjestu’, a vrijeme prolazi i ništa konkretno se ne događa s bendom ?
Britta: Oooo da! Iz albuma u album privlačili smo sve više pozornosti. To je dobro jer smo imali dosta prilike da se pokažemo uživo, a na neki način imali smo i dosta sreće. Imamo jako mnogo prijatelja i onih koji podržavaju naš rad, te onih koji su vjerovali u nas od samog početka. Nismo krenuli s razmišljanjem na način da idemo osnovati bend, napuniti džepove lovom i to je to. Čak suprotno, bend kao što je naš treba podršku, jer sami ne bismo mogli i ne možemo opstati na velikoj metal sceni. Prijatelji dolaze na naše koncerte, kupuju naš promo materijal, spajaju nas s booking agencijama… To je velika ‘Cripper obitelj’!

Muziku podržava

Bili ste na turnejama s dosta bendova. Koja vam je ostala u posebnom sjećanju?
Christian: To je bilo 2007., kada smo se udružili s Hatred iz Schweinfurta, te sa Spectre Dragon iz Bielefelda. Sami smo napravili ‘weekend tour’, sami je dogovorili, a svirali smo dva mjeseca petkom i subotom u različitim gradovima. Budući da smo gotovo svugdje dobro prošli, odlučili smo takvo nešto ponoviti i godinu dana kasnije, s iznimkom što je Spectre Dragon promijenio ime u Lost World Order. Svi zajedno smo uživali kako u koncertima tako i u druženjima s onima koji su nas došli vidjeti.

Nešto kasnije, početkom 2010., imali smo sreću da touriramo s Overkill. To je bilo nešto nevjerojatno. Prošli smo pola Europe u tri tjedna. Prijatelju, iskreno da ti kažem, bili smo nevjerojatno uzbuđeni, budući da se radilo o velikoj turneji s velikim bendom, ali i zbog same činjenice da smo bili dio Killfest turneje o kojoj se mnogo pričalo u metalnim krugovima.

Još jedno veliko iskustvo koje smo imali bilo je na 70.000 Tons of Metal 2011. godine. Na brodu Majesty Of The Seas bilo nam je nezaboravno. Izgledali smo kao bend koji je na godišnjem odmoru skupa s Indianom Jonesom (smijeh). Biti na pučini mora, putovati kroz Karipske otoke fenomenalan je osjećaj. Upoznali smo ljude iz cijelog svijeta; Meksika, Kanade, Saudijske Arabije, Azije. Naš nastup bio je jako dobro posjećen, neovisno o tome što smo svirali rano ujutro.

Ljeto je vrijeme za ‘tonu’ festivala na otvorenom. Kakva su vaša iskustva s njima i koji je, po vašem mišljenju, najbolji festival u Njemačkoj? Je li to Wacken ili Open Air…?
Christian: Wacken je najbolji po mnogo čemu, tu nema dvojbe. Kada si u kategoriji manjeg benda, onda je idealan Queens Of Metal Open Air, koji je prvi put prebačen u istočnu Njemačku. Mali festival s pravim fanovima. Nedavno smo svirali na Baden in Blut. To je isto Open Air festival, smješten na sjeveru Njemačke, a zanimljiv je po tome što se nalazi u gradskom parku. Naravno da postoji masa festivala koje vrijedi spomenuti i gdje bi bilo lijepo svirati i pogledati gomilu bendova, tako da je ova ‘open air industrija’ postala vrlo jaka.

Svirali se također i na Metalcampu u Sloveniji. Kakva su vam ostala iskustva i sjećanja iz Slovenije?
Christian: Na Metalcampu smo svirali tri puta. Prvi put je bilo odlično, jer smo ujedno imali priliku zasvirati negdje izvan Njemačke. Tamo nam je uvijek dobro, unatoč velikoj vrućini. Rječica je jako dobra jer je jako hladna, a zezanja i druženja nam nije nedostajalo.

Osim Slovenije, u susjednoj, mojoj Hrvatskoj stvari su po pitanju metala krenule nabolje. Jeste li možda čuli da je početkom lipnja u Zadru, održan prvi Metalfest?

Christian: Nama je uvijek drago doći svirati na mjesta gdje do sada nismo imali prilike, te upoznati različite kulture, jela, pića, navike. Na jesen idemo na turneju s Onslaught i Izegrim, te ćemo nastupati u Ljubljani. Bit će lijepo opet posjetiti Sloveniju. Što se tiče Zadra i Hrvatske čuli smo mnogo toga. Prvenstveno to da je festival smješten jako blizu mora, što je izuzetna pojava kada su u pitanju open air festivali. Svakako bi bilo lijepo biti dio line-upa, dio bendova koji će nastupati dogodine na Burning Sea festivalu u Zadru. Za hrvatske fanove smo čuli da su jako specifični, žestoki i bučni.

Za kraj mi reci kakvi su vam planovi do kraja godine?
Christian: Budući da smo napredovali kao bend kad smo svirali s Overkillom, nadam se da će nam se to dogoditi i na predstojećoj turneji. Onslaught je old-school bend kojeg cijenimo, a s Izegrim se već poznajemo, jer smo svirali zajedno na dosta festivala, a drago nam je i zbog Gerrita, našeg basista, jer on je baš onakva osoba kakva je trebala našem bendu.

Muziku podržava