Britanski Tindersticks sutra u Močvari

1017

Tindersticksi nam sutra u Močvaru dolaze iz Nottinghama, a spadaju među najorginalnije i najosobenije britanske grupe proteklog desetljeća. Svojim neobičnim zvukom od samih se svojih početaka razlikuju od ostatka britanske glazbene scene, a mnogi ih upravo zbog tog mračnog zvuka uspoređuju s Leonardom Cohenom, Ianom Curtisom i, dakako, Nickom Caveom.

Nakon manje od godinu dana postojanja, 1993., izdaju svoj album prvijenac, kojeg Melody Maker proglašava albumom godine. Njihov zaštitni znak, tužan glas Stuarta Staplea i violina Dicka Hinchliffea, ujedno su i osnova izraza po kojem Tinderstickse prepoznajemo poslijednjih deset godina.

Bez većih promjena u postavi, grupa je obavila brojne turneje, a mogu se pohvaliti i podužim popisom izdanja. Ukupno su stvorili 6 studijskih albuma, pozamašan broj singlova i dva soundtracka za filmove francuske redateljica Claire Denis.

Muziku podržava

Među suradnjama s ostalim glazbenicima, svakako su najzanimljivije one s Chrisom i Carlom iz Walkaboutsa, a Nick Cave ih je nekoliko puta zvao da mu sviraju kao predgrupa.

Poslijednji album, “Waiting For The Moon”, izašao je u lipnju ove godine i mnogi ga smatraju povratkom u njihove početke. Ali to ćete morati sami provjeriti.

Ako već niste, brzo nabavite karte, a vrlo je moguće i da su rasprodane. Tindersticksi su, naime, izričito zahtijevali da se koncert održi u manjem prostoru kao što je zagrebačka Močvara.

Muziku podržava