Britanski izvođači najuspješniji na domaćem terenu

1516

Britanski izvođači ostvarili su najviše uspjeha na službenoj britanskoj ljestvici albuma u 2011., obznanila je agencija The Official Charts Company.

Agencija je podatke o prodaji svih albuma na području Velike Britanije u prošloj godini prikupila u suradnji s Britanskom fonografskom industrijom (British Phonographic Industry, BPI) te je također otkrila kako su zahvaljujući velikom uspjehu posljednjih studijskih ostvarenja pjevačice Adele i grupe Coldplay britanski izvođači na ljestvici albuma i prošle godine imali prevlast nad izvođačima koji dolaze iz drugih zemalja svijeta – zabilježili su 52.7% prodaju svih izdanja, što je porast za 3.8% u odnosu na 2010. godinu.

Britanski izvođači time su također ostvarili svoju najveću prevlast na nacionalnoj ljestvici albuma u posljednjih 15 godina.

Muziku podržava

Najprodavaniji album jednog britanskog izvođača u Velikoj Britaniji u prošloj 2011. bio je Adelin “21” koji se prodao u 3.772.000 kopija, a među ostalim britanskim izvođačima koji su ostvarili veliki uspjeh na službenoj britanskoj ljestvici albuma u dotičnoj godini osim spomenutih Coldplay nalaze se Jessie J, Ed Sheeran, The Vaccines, Katy B, Professor Green te PJ Harvey.

S druge strane, izvođači koji dolaze iz Sjedinjenih Država zabilježili su svoju najmanju prodaju još od 1999. godine – njihov udio na britanskoj službenoj ljestvici albuma u prošloj godini iznosio je 32.7%.

Muziku podržava