Britanska glazbena industrija 2015. godinu završila u plusu milijardu funti

Muzika.hr
863

Kako je 2015. sumirala sjevernoamerička glazbena industrija već smo saznali, a s druge strane Atlantika isto je za britansko tržište napravila agencija BPI.

Iako je Adelin album “25” objavljen u studenom, najprodavanije je glazbeno izdanje u protekloj godini. U svega šest tjedana njezin je treći album kupljen u 2,5 milijuna primjeraka. Njezina hrabra odluka da album ne ponudi na streamu ipak se isplatila: iako popularnost streaming servisa raste iz godine u godinu, dobri stari CD i dalje dominira tržištem. Čak štoviše, pad prodaje formata je usporen.Britanska glazbena industrija završila je godinu s milijardom funti u plusu: prodano je 122 milijuna albuma, od čega 53,6 milijuna (odnosno 66%) otpada na CD izdanja. Dok je CD kao format pao za 3,9%, prodaja vinila porasla je za 64% i iznosi 2,1 milijun primjeraka.

U 2014. preuzeto je oko 30 milijuna digitalnih albuma, a u 2015. ta je brojka nešto manja: oko 26 milijuna. Stream usluga skočila je za 82%, a 22% od ukupnog godišnjeg ‘konzumiranja glazbe’ otpada baš na audio stream usluge.

Muziku podržava

Prevedemo li to u brojke riječ je o gotovo 27 milijardi streamanja, odnosno 506 milijuna na tjednoj bazi, odnosno tisuću po kućanstvu.

Po običaju, domaći izvođači dominirali su listom 20 najprodavanijih albuma u 2015. Uz već spomenutu Adele, drugo i treće mjesto zauzeli su Ed Sheeran i njegov “X” te Sam Smith s “In The Lonely Hour”. Slijede Elvis Presley, Justin Bieber, Taylor Swift, Jess Glynne, James Bay, Coldplay i George Ezra.

Muziku podržava