Britanci otkrili najveći hit-singl broj dva svih vremena

1730

Klasik “Vienna” britanskih electro pionira Ultravox proglašen je najomiljenijim britanskim singlom broj dva svih vremena.

Pjesma se našla na vrhu rezultata ankete kojom se tražio najveći hit-singl koji je dosegnuo drugo mjesto na službenom britanskom chartu, a koju su skupa organizirali BBC Radio 2 i agencija The Official Charts Company.“Vienna” je kao singl objavljena u siječnju 1981. godine te unatoč velikom broju emitiranja na radio stanicama i odličnoj prodaji, ipak nije mogla nadmašiti uspjeh singla “Shaddup Your Face” Australca američkog podrijetla Joea Dolcea.

Na drugom je mjestu slijedi “Fairytale Of New York” The Poguesa i Kirsty MacColl. Ta je pjesma kao singl izdana u prosincu 1987. godine te iako je često proglašavana najboljom božićnom pjesmom svih vremena, s vrha ipak nije mogla svrgnuti “Always On My Mind”, cover Pet Shop Boysa koji je originalno bio hit Brende Lee, a koji su kasnije među ostalima obradili Willie Nelson i Elvis Presley.

Muziku podržava

Anketa je provedena povodom obilježavanja jubilarnih 60 godina izlaska prve službene britanske ljestvice najpopularnijih glazbenih uradaka, a u timu koji je obavio taj posao bili su DJ Tony Blackburn (koji je na Novu godinu u eteru BBC Radija 2 predstavio kompletnu Top 40 listu Britancima najomiljenijih singlova broj dva), zatim voditelji Ken Bruce i Janice Long s BBC Radija 2, voditeljica Annie Nightingale s BBC Radija 1, direktor The Official Charts Company Martin Talbot i bivši novinar tjednika The New Musical Expressa (NME-a) i voditelj BBC Radija 6 Steve Lamacq (koji je sastavio listu od 941 singlova koji su dosegnuli drugo mjesto).

“Jako smo oduševljeni i polaskani što smo završili na počasnom vrhu ove liste, napose kada znamo koje su još sve izvanserijske pjesme bile u igri – ‘Strawberry Fields Forever’, ‘Hound Dog’ i ‘Wonderwall’ da spomenem neke od njih.

Veliko hvala svima koji su žrtvovali svoje vrijeme i napore te glasovali za ‘Viennu’. To nam je vratilo vjeru u ideju da će publika nastaviti prepoznavati dobro u glazbi, a ta pjesma samo je to potvrdila” izjavio je frontmen Ultravoxa Midge Ure po primitku ove sjajne vijesti.

Glazbeni urednik BBC Radija 2 Jeff Smith izjavio je: “‘Vienna’ je briljantna pjesma, istinski klasik. Pobijedila je u oštroj konkurenciji pjesama nekih od najvećih glazbenih imena na svijetu – Queenove ‘We Are The Champions’, ‘Rocket Man’ Eltona Johna i Adeline ‘Rolling In The Deep’. Na listi se nalazi nekoliko izvrsnih pjesama.”

Top 10 najomiljenijih britanskih singlova broj dva (i pjesme koje su im se ispriječile do vrha):
1. Ultravox – “Vienna” (1981.) (Joe Dolce – “Shaddup You Face”)
2. The Pogues feat. Kirsty MacColl – “Fairytale Of New York” (1987.) (Pet Shop Boys – “Always On My Mind”)
3. Don McLean – “American Pie” (1972.) (Chicory Tip – “Son Of My Father”, Nilsson – “Without You”)
4. James – “Sit Down” (1991.) (Chesney Hawkes – “The One And Only”)
5. The Stranglers – “Golden Brown” (1982.) (The Jam – “Town Called Malice”)
6. The Kinks – “Waterloo Sunset” (1967.) (The Tremeloes – “Silence Is Golden”)
7. The Beatles – “Penny Lane/Strawberry Fields Forever” (1967.) (Engelbert Humperdinck – “Release Me”)
8. Queen – “We Are The Champions” (1977.) (ABBA – “The Name Of The Game”, Wings – “Mull Of Kintyre/Girls’ School”)
9. The Beach Boys – “God Only Knows” (1966.) (The Beatles – “Yellow Submarine/Eleanor Rigby”)
10. A-ha – “Take On Me” (1985.) (Jennifer Rush – “The Power Of Love”)

Muziku podržava
Stisni