Da je još uvijek s nama, genijalan glazbenik i jedan od osnivača The Rolling Stonesa, Brian Jones, na današnji dan bi proslavio 77. rođendan. Dosta nas zapravo i ne zna kako je Brian punih sedam godina bio gitarist kultnih Stonesa i da je u njihovim počecima imao bitan utjecaj na bend. Tragično nas je napustio 3. srpnja 1969. godine, kada se utopio u svom domu u Hartfieldu, u bazenu. Tako se “pridružio” magičnom broju 27.

Brian je bio među prvima u 60-im godinama u Velikoj Britaniji koji je svirao “slide” gitaru, a veliku ljubav imao je prema bluesu. Također je svirao i usnu harmoniku i klavijature. Spajao je tradicionalne i narodne instrumente, poput sitara i marimbe. Upravo je on osnovao Stonese, izabrao je sve članove i odlučio kako će se bend zvati. On je birao glazbu koju će svirati, bio je vrlo utjecajan i jako važan, a na samome početku njihove karijere, on je bio The Rolling Stones.

Strast za glazbom od ranih dana

Muziku podržava

Rodio se na današnji dan, 28. veljače 1942. godine kao Lewis Brian Hopkin Jones u Gloucestershireu. Nije potekao iz neke imućne obitelji, njegovi roditelji bili su srednja klasa  i htjeli su samo da im sin nakon srednje škole, upiše fakultet i krene boljim putem za životom. Brianova ljubav prema glazbi razvila se sa 16 godina, kada je prvi puta čuo za Charliea Parkera, poznatog američkog jazz saksofonistu. U toj fazi, nagovorio je svog oca da mu kupi saksofon. Otac mu se također bavio glazbom, bio je klavijaturist i svirao u lokalnoj crkvi. Niti godinu kasnije strast prema glazbi se ne gubi, za svoj sedamnaesti rođendan, na poklon će dobiti akustičnu gitaru koja će presuditi u svemu. Na svoju sreću i nesreću oba roditelja, Brian napušta školu i ne planira ići na nikakav fakultet, već si pronalazi lokalni nebitni posao, kako bi si mogao kupiti karte za koncerte na koje je htio ići. U to vrijeme, postaje opsjednut bluesom. Kasnije, na vrhuncu svoje karijere, kao većina dobrih rock zvijezda, djelovao je i pod pseudonimom Elmo Lewis, ime koje si je dao po uzoru na blues idola, Elmorea Jamesa.

Susret s Mickom i Keithom i osnivanje Rolling Stonesa

Često bi posjećivao tadašnji poznati blues klub “Ealing Blues club“, gdje su ga jednu večer sasvim slučajno uočili Mick i Keith. Brian je svirao na gitari pjesmu Elmorea Jamesa “Dust My Broom“, a svoje buduće kolege je time impresionirao. Nakon toga, Brian, Ian Stewart, Keith i Mick započeli su svoje probe u Soho Bricklayers Arms pubu, a 12. srpnja 1962. godine osnovali su The Rolling Stonese. Upravo je on “krstio” bend, a dok je davao izjavu za Jazz News, pitali su ga kako se bend zove. Priča ide kako je na podu njegove sobe bila  ploča Muddyja Watersa na kojoj je pjesma “Rolling Stone” te je tako bendu odlučio dati slavno ime. Niti sam nije znao kako će upravo ovo ime postati jedno od najpoznatijih rock bendova u povijesti. Brian je imao čak šestero djece, ali nije bio obiteljski čovjek. Prvo dijete napravio je s djevojkom koja je imala samo četrnaest godina. Nikada nije bio u braku, oduvijek mu je taj pojam djelovao zastrašujuće.

Nakon osnivanja benda, Brian, Mick, Keith živjeli su zajedno u stanu koji je bio užasno neuredan. Mick i Brian bi provodili dane svirajući gitaru i slušajući ploče Jimmyja Reeda, Muddyja Watersa i ostatak blues zvijezda. Prvi singl izbacili su 7. lipnja 1963., obradu pjesme Chucka Berryja “Come On“. Nakon toga sve je krenulo kako su htjeli, počeli su dogovarati koncerte, nedugo zatim i svoju prvu turneju. Brian je bio glazbeni genije i multiinstrumentalist. Svirao je sitar na pjesmama “Street Fighting Man“ i “Paint It, Black“, marimbu na “Under My Thumb“ i “Out Of Time“. Cimbala i čembalo na “Lady Jane“, saksofon i obou na pjesmi “Dandelion“, melotron na “She’s A Rainbow“, a harmonika se čula na pjesmama “Not Fade Away“, “2120 South Michigan Avenue“ i “Prodigal Son“.

Problemi s drogom i dolazak novoga menadžera

Brian je tada uživao u slavi, obožavao se sređivati, pozirati i godilo mu je da bude u centru pažnje. Postao je velika ikona. No osim što si je konačno ispunio srednjoškolski san i rasturao zajedno s ostatkom benda u glazbenom smislu, obožavao je i eksperimentirati s drogama. Bend je radio tulume i išao na iste, na zabavama bi se uzimala svima nova droga, LSD i to u velikim dozama. Članovi su već u počecima imali često problema s novinarima, policijom i sudom. U svibnju 1967., policija je uletjela na tulum u Keithovoj kući i privela njega i Micka. Istu večer, upala je i u Brianovu kuću, uhitila ga zbog posjedovanja ogromne količine kokaina i amfetamina. Dok su čekali odluku suda, Mick, Keith i Brian otišli su na putovanje u Maroko. Brian je tada već imao velike probleme s drogom i nekoliko puta se predozirao. Optužnica su se riješili uz jamčevinu. Nakon dolaska novog menadžera Andrewa Looga Oldhama sve se promijenilo. On je mislio kako će bend postati popularniji tako da se Mick i Keith stave u prvi plan, a Jonesa se makne u drugi. Briana je to uvelike emotivno pogodilo. Tih je godina, Brianova ovisnost postala toliko velika da je u prosincu, nakon objave sedmog albuma “Beggars Banquet“ odlučio reći ostatku benda kako neće ići na turneju. Na ovom albumu pronašli su se hitovi ”Sympathy for the Devil” i “Street Fighting Man”. Našli su se u njegovom domu i pričali o cijeloj situaciji u kojoj se našao, nije bio u stanju putovati, a dečki su mu morali pronaći zamjenu.

No dva dana nakon ovog dogovora, Brian je pronađen mrtav na dnu bazena u svom dvorištu. Pronašla ga je njegova tadašnja djevojka, Šveđanka Anna Wohlin koja tvrdi i dan danas kako se Brian nije utopio, nego da ga je netko ubio. Britanska policija više puta otvorila je istragu u slučaju njegove smrti. Novi dokazi ukazivali su kako Jones nije umro nesretnim slučajem, misterija oko toga nikada se nije u potpunosti utvrdila. Mick Jagger u intervjuu za Rolling Stone je izjavio kako se “ne osjeća krivim za Brianovu smrt, svi su bili jako mladi i ponašali se djetinjasto. Brian je bio težak za komunikaciju, manipulirao je i to mu se obilo o glavu“.

Dva dana nakon Brianove smrti, Stonesi su održali povijesni koncert u Hyde parku. Koncert pred čak 250.000 ljudi posvetili su upravo Brianu, a u sjećanju njega, pustili su stotine bijelih leptira. Te večeri zamijenio ga je Mick Taylor.

233 Shares
Muziku podržava