Božić ili takozvano blagdansko vrijeme je doba godine povećane potrošnje. Realno, ljudi tada troše više para – nešto na poklone za bližnje, nešto na izlaske i zimska opijanja, i naravno, na turneju po božićnim kućicama na nekom gradskom trgu, gdje kuhano vino i kobase postaju sezonalni vrhunac kulturne ponude i scena sama za sebe. No dobro, nisu to samo kuhano vino i kobase, bude tu i rakije i fritula, i šatora s tamburašima koji svake večeri sviraju istu setlistu dok pijana publika mumlja ‘ko te ima taj te nema’.

Ta povećana potrošnja sa sobom nosi i više prilika za dobru zaradu, a glazbena industrija je tu već dobrano istrenirana. Božićni hitovi. Svake godine domaća i strana glazbena produkcija blagoslove nas novim obradama bezvremenskih hitova, a nađe se povremeno i netko dovoljno odvažan da producira novu božićnu pjesmu. Mi smo tu u zaostatku, jer je Božić do ’90. bio cenzuriran u javnosti, titlovi stranih filmova i serija su ga mijenjali s Novom godinom, što je bilo otprilike jednako glupo kao i prosječna božićna pop pjesma.

Obrade starih hitova su siguran ulog i rijetko koji izvođač pogriješi ako obradi “Jingle Bells”, od Franka Sinatre sve do Michaela Bublea. S druge strane, rijetko kome uspije napraviti novi božićni hit, kao što je to napravila Mariah Carey s “All I Want For Christmas is You” 1994. godine, ili WHAM! s “Last Christmas” točno deset godina ranije. Mnogo je više promašenih pokušaja, eksperimenata ili bizarnih singlova. To je upravo ono što volim pa sam iskopao neke od najboljih božićnih bisera koje možete vrtiti ove sezone dok rolate blantove nakon francuske i pečenja.

1Crazy Frog – Last Christmas

Sjećate se Crazy Froga? To je bio onaj iritantni CGI žabac koji je od 2003. pa negdje do 2009. godine bio popularni animirani lik na internetu, ali još više na mobilnim uređajima i mrežama. Glavni hit mu je bila obrada teme iz Beverly Hills Copa, Axel F. Žabac je objavio “Last Christmas” u božićnoj sezoni 2006. i to mu je bio peti hit singl. Zaredom. Danas ovo možete čuti u lunaparku ili možda uhvatiti spot u sitnim satima na VIVI.

2Afroman – Deck My Balls

Afroman je imao jedan hit, “Because I Got High”, 2000. godine. Album je također bio umjereni hit, imao sam ga, slušao mnogo puta dok sam motao svoje prve grbave trube. Umjesto da direktno obradi božićno standard “Deck The Halls”, Afroman se odvažio i napravio svoju verziju, “Deck My Balls”. Naslov bi se mogao prevesti kao “Okiti mi muda”, što zapravo uopće nije loš naslov za božićnu rap pjesmu. Pjesma traje samo minutu i po, počastite se. Možete je naći na albumu “A Colt 45 Christmas”, što bi se donekle moglo prevesti (i prilagoditi) kao “Q-Pack Božić”.

3Bashunter – Jingle Bells

Da, treba i taj “Jingle Bells” odraditi, odnosno, obraditi. Nekima je to bilo i previše lagan zadatak. Švedski DJ Jonas Eirk Altberg poznatiji je (bio) pod imenom Basshunter, i u srednjim 2000-im vrlo lako je producirao hitove. Kad je 2006. napravio eurotrance verziju Jingle Bells-a, mogao je komotno pripremiti vreće za novac od prodaje singla. Gdje danas ovo možete čuti? U teretani, kvartovskoj birtiji čija je šankerica stara partijanerica ili u pregrijanom šatoru na božićnom sajmu.

4Twisted Sister – Come Ye Faithful

Dok je osamdesetima vladao glam metal predvođen Mötley Crue i Poison, pojavili su se Twisted Sister sa svojom verzijom tog žanra, što bi mogli nazvati ekstremni hair metal. Koliko god su ti našminkani metalci namjerno bili i komičari, ako malo istražite njihov rad shvatit ćete da su ujedno bili i ozbiljni borci za slobodu govora, protiv centure u muzici, skupa s Frankom Zappom.

Nikad nisu došli nazad na razinu vrhunca popularnosti iz osamdesetih, a prije jedanaest godina našli su formulu za financijsku injekciju – album božićnih hitova pod naslovom “A Twisted Christmas”. Ovo je jedna od boljih pjesama s ovog popisa, a vrijedi je poslušati zapravo uz kuhano vino i kobase, ili možda u afteru dok grlite WC školjku.

5Bob Dylan – Little Drummer Boy

Još jedna obrada tradicionalne božićne pjesme. Ova obrada i nije toliko poznata, dok ste verziju Davida Bowieja i Binga Crosbyja vjerojatno već čuli i vidjeli na Fejsu, a ove godine će to biti intenzivnije jer je sad i Bowie pokojnik. To me podsjeća na citat iz filma “Paul”, u kojem istoimeni vanzemaljac tvrdi kako ima vrstu kanabisa koja je ubila Dylana. Bez brige, Bob Dylan je živ, navodno, iako ne zvuči tako u ovoj interpretaciji “Little Drummer Boya”. Spot je neuredna psihodelija, a zvuk bih najradije opisao kao ‘posthumni’. Loš trip.

6The Goodies – Father Christmas Do Not Touch Me

The Goodies je bio trojac britanskih komičara Tim Brooke-Taylor, Graeme Garden i Bill Oddie – koji su nekoć imali uspješan skeč show, a snimali su i muziku. Išli su na faks sa članovima Monty Phythona; eto, sad znate i taj komad trivije. Što se ove pjesme tiče, po naslovu bi se dalo zaključiti da je tu riječ nekakvom zlostavljanju, ‘nemoj me dirati Djede Mraze’, prste k sebi, spasite djecu. No, no. Ni govora. Ovo je pjesma o tome kako Djed Mraz želi ljubiti djevojku koja mu je zadnji put pisala prije sedam godina, ali eto sad je velika pa mu ne piše, sve je u redu i društveno prihvatljivo, ali ipak – nemoj je dirat, Djede.

7Brešković Brothers – Božićna pjesma

Nisam sto godina čuo ovu pjesmu, ali ostala mi je u sjećanju, u folderu božićnog PTSP-a. Brešković Brothers je grupa dubrovačke braće koji su prije dvadeset i kusur godina pokušali svirati nekakav mediteranski jazzy pop, imali su kontrabas i puhačke instrumente, sve ozbiljno, bez nekog uspjeha. Njihovu božićnu pjesmu upamtio sam prije svega zbog početnog lajna: ‘ha ha, aha, Božić opet nam doLJazi, sa prvim bijelim snijegom kad ti doLJazim’. Vokal je imao neopisiv talent da od L napravi nekakvo iskrivljeno LJ, produkcija je u maniri najbolje italo-hotelske terase, a video… Žao mi je što ga nema na internetima, ali barem sam iskopao ovu traku na Deezeru.

8Snoop Doggy Dogg – Santa Claus Goes Straight To The Ghetto

Dobri stari West Coast Gangsta Rap i Snoop koji je još imao ‘Doggy’ u sredini imena. Devedesetšesta. Djed Mraz ide ravno u geto! Ne repa samo Snoop ovdje, ima tu još njuški iz devedesetih kao Daz Dillinger, Bad Azz i Tray Dee, a refren pjeva nenadjebivi Nate Dogg. Gdje ovo možete čuti? Kod mene doma. Na ovom popisu ima mnogo bisera i pjesama koju su teški trash, ali ovo ne spada u tu kategoriju. Ovo je dragulj. Evo kao bonus traka, još jedan dragulj: Eazy E – Merry Muthafuckin’ Xmas.

9Tiny Tim – Santa Claus Has Got The AIDS

Komični pjevač i svirač ukulelea, Tiny Tim, u šezdesetim i sedamdesetim je godinama prošlog stoljeća bio jako popularan zabavljač u Americi i česta pojava na tadašnjim varijete showovima. Jedan stvarno čudan lik čiji opus vrijedi kopati dok ste pod utjecajem psihodelika. Kombinacija karikiranog glasa i bolesnih tekstova je jackpot. Zato, napravite sebi uslugu i poslušajte ovu tužnu pjesmu o Božiću koji neće biti veseo, jer Djed Mraz ima AIDS, što znači da je bolestan i nesposoban. Živjeli!

10Run-D.M.C. – Christmas in Hollis

Bilo je još nekoliko stvari koje su mogle biti na ovoj listi, kao na primjer Please Daddy Don’t Get Drunk This Christmas od Johna Denvera, ili još neki domaći božićni pop pokušaj. Za kraj, prvi božićni spot koji sam vidio na MTV-ju, “Christmas in Hollis” od Run-D.M.C-a. Ovo nije neki njihov off single s kojim su htjeli skupiti božićnu paricu, nego pjesma za kompilacijski album “A Very Special Christmas” (1987.) na kojem su još Eurythmics, Madonna, Bruce Springsteen, U2 i Bon Jovi. Pravi hipsteri imaju tu kompilaciju na vinilu.

Bonus!

DMX – Rudolph the Red-Nosed Reindeer

DMX je razlog zbog kojeg je ova lista nastala. Točnije, zbog vijesti da je DMX snimio studijsku verziju “Rudolph the Red-Nosed Reindeer”. Prije nekih pet godina, DMX je bio zvijezda viralnog videa u kojem gostuje na radijskoj emisiji, i kad ga voditelj pita da ‘obradi’ navedeni božićni hit, DMX odradi beat preko udaranja po stolu i otpjeva cijelu stvar. Ove godine, sjetio se da može zaraditi na tome pa je snimio službenu verziju. Psu, uzmi taj božićni novac.