Božić nisu samo jelka, kolači, druženje s obitelji i prijateljima, polnoćka, kuhano vino, blagdanski stol i milijuni lampica; Božić je i glazba! Ne možete ih izbjeći ma koliko se trudili, neka će vas zaskočiti kada se najmanje nadate – na radiju, u trgovini, iz neke od adventskih kućica, tu su, svuda su.

Ima među njima stvarno prekrasnih pjesama, onih koje svaki put iznova uspiju probuditi duh Božića, podsjetiti vas na prave vrijednosti, na mir i blagost, onih zbog kojih se uvijek osjećate malo bolje, mrvicu toplije, nijansu veselije ili razdraganije. Ima, isto tako, i onih koje ste čuli već toliko puta da prema njima jednostavno ne možete osjećati ništa, kada ih čujete opet jednostavno čekate da prođu. Iako ih možda usput čak i pjevušite.

“Last Christmas” je lijepa pjesma, prvih šezdeset i osam puta u sezoni. “All I Want for Christmas is You” ili “Driving Home for Christmas” vas možda i mogu na trenutak gurnuti u božićni ugođaj, ali vas isto tako mogu i naživcirati već unutar prve minute. Okej, Mariah, znamo što želiš za Božić, shvatili smo; dobro je Chris, vozi polako i neka ti je sretan put, ali možemo li možda čuti nešto novo, nešto drukčije, ako nije problem?

Možda jedina božićna pjesma koja ne može dosaditi je nevjerojatna, prelijepa “Fairytale of New York”, ali i s njom treba biti oprezan jer, unatoč ljepoti i posebnosti, uvijek postoji barem malena opasnost da čarolija izblijedi, a to bi stvarno bila šteta. Velika šteta.

Ove godine si, čisto malo za promjenu, pustite playlistu božićnih pjesama bendova za koje možda niste imali pojma da su napravili božićne pjesme. Ima tu zlata, krasnih pjesama koje bi također mogle biti ultimativni hitovi svake sezone, ali možda je i bolje da to nisu postali. Ovako će se teže izlizati.

1Smashing Pumpkins – Christmastime

Čak ni neki veliki fanovi legendarnog čikaškog benda nisu znali da postoji ova numera na kojoj je Billy Corgan uspio zatomiti svoj bijes, razočaranje, melankoliju i beskonačnu tugu i toliko se dobro uživjeti u božićni duh da ga u času prenese i na slušatelje, očarane.

2Belle & Sebastian – O Come, O Come, Emmanuel

Jedan od najvećih indie bendova svih vremena snimio je nekoliko božićnih pjesama, a možda je najupečatljivija obrada klasične kršćanske božićne himne koju su kasnije obrađivali mnogi, ali nitko ovako nježno, toplo, dirljivo i sugestivno.

3Sufjan Stevens – Put the Lights on the Tree

Tankoćutni Sufjan Stevens objavio je čak dva božićna albuma – “Songs for Christmas” (koji je ustvari box set od 5 EP-ja s božićnim pjesmama) i “Silver & Gold” (ista priča, pet godina kasnije) i u toj je prebogatoj kolekciji teško izdvojiti pjesmu koja posebno iskače jer ih ima dosta dobrih i nekoliko izvrsnih, a ova kratka poslastica o kićenju božićne jelke u času nas vraća u djetinjstvo.

4The Knife – Reindeer

Zaboravite vilenjake i Djeda Mraza, sobovi su glavni! Ovi neopjevani junaci koji vuku saonice dobili su posvetu u odličnoj, mračnoj, pjesmi švedskog benda The Knife. Možda nije baš duh Božića na koji ste navikli, ali nekad treba proširiti horizonte.

5Ramones – Merry Christmas (I don’t Want to Fight Tonight)

I punkeri slave Božić, itekako. Sve je jasno već iz imena pjesme, Ramones vam žele sretan Božić i zazivaju mir i dobro. Odlična pjesma!

6Diletanti – Božić dolazi

Apsolutni kult među alternativnim božićnim pjesmama ‘s ovih prostora’. Ako je niste čuli na božićnoj zabavi, znači da ste bili na lošoj božićnoj zabavi. Nezaboravan tekst, sjajan ugođaj, izvanredno zezanje.

7Blink 182 – I Wont be Home for Christmas

Za razliku od Chrisa Ree, Blink 182 neće doći doma za Božić. Ovo je pjesma za sve one koji u Božiću vide i drugu stranu, za one koji su čangrizavi i nevoljni i koji ponekad samo čekaju da čitava božićna gungula prođe i da se život vrati u normalu.

8No Doubt – Oi to the World

“Joy to the World” je jedna od poznatijih božićnih pjesama, a u ska varijanti No Doubta postala je, pomalo očekivano, “Oi to the World”. Još jedan dokaz da Božić itekako može biti plesan, razigran i zabavan.

9Low – Silent Night

Indie rock, slowcore heroji iz Minnesote snimili su odličan EP božićnih pjesama, a neke dobro poznate melodije ovdje ćete čuti u posve novom ruhu, usporene, intrigantne, iznimno moćne i bez daljnjega jako, jako božićne.

10The Magnetic Fields – Everything is One Big Christmas Tree

Apsolutni pop genijalac Stephin Merrit je na svom albumu “Realism” koji je sam opisivao sintagmom ‘folk album’ uključio i ovu izvanrednu, neobičnu posvetu Božiću koja uključuje i jednu strofu na – njemačkom. Ima stari Merrit pravo, u ovo doba godine stvarno se može činiti da je čitav svijet jedno veliko božićno drvce.