Božićne blagdane možete provesti uz maraton ”Gospodara prstenova”, vestern parodiju, romantičnu komediju, raspjevane purgere, Quentina Tarantina te Mariju, Isusa i Nicka Cavea.

1Gospodar prstenova – trilogija

Doma TV za vikend i božićne praznike prikazuje slavnu trilogiju Petera Jacksona koju smo već predstavili u članku o Peteru Jacksonu. Epska fantasy avantura je prava zabava za cijelu obitelj okupljenu na krevetu ispred televizora.

”Gospodar prstenova – Prstenova družina” – Doma TV, 22.12. 19:55 / 23.12. 14:50

Dobri čarobnjak Gandalf otkrije da se prsten koji krije strašne moći nalazi u rukama hobita Bilba Bagginsa. Znajući kakvu strahovitu moć posjeduje, Gandalf prisili Bilba da se odrekne zlosretnog prstena i preda ga svom nećaku Frodu koji na Gandalfov nagovor kreće put mračne zemlje Mordor u čiji vulkan treba baciti prsten i svijet zauvijek osloboditi zla.

”Gospodar prstenova – Dvije kule” – Doma TV, 23.12. 19:55 / 24.12 16:45 / 25.12 04:30

Nakon što je čarobnjak Gandalf nestao u provaliji, a Prstenova se družina raspala na tri dijela, hobit Frodo  nastavlja put prema Mordoru sa svojim najboljim prijateljem Samom. Froda i Sama presrest će nekadašnji vlasnik prstena Gollum koji će im se ponuditi kao vodič do odredišta.

”Gospodar prstenova – Povratak kralja” – Doma TV, 24.12. 19:55 / 25.12. 14:45

Završni film ”Gospodara prstenova” bavi se konačnim srazom dobra i zla. Frodo postaje sve slabiji i sve više pod utjecajem zlokobnog Prstena te se dvoumi treba li ga uništiti, a prije završne bitke za Mordor ključni sukob sila dobra i zla odigrat će se podno zidina drevnog Minas Tiritha.

2”Priča o Isusovom rođenju” – Doma TV, 24.12. 13:35/ 25.12. 01:20/ 26.12. 10:30

Evo i jednog biblijskog filma, i to u režiji Catherine Hardwicke koja je režirala nekoliko zanimljivih nezavisnih filmova, ali i ”Sumrak”. Glavna junakinje je Marija, mlada žena i uskoro majka, na koju će biti stavljen ogroman teret. U razdoblju prije Isusova rođenja, Marija doznaje i shvaća da će roditi dijete koje će promijeniti svijet, a mora se suočiti i s predrasudama okoline. U glavnoj ulozi je novozelandska glumica Keisha Castle-Hughes koja je i sama doživjela sličnu situaciju, odnosno rodila je dijete kao tinejdžerka.

3”Zapravo ljubav” – RTL, 25.12. 22:15 / 26.12 15:35

Malo patetična, ali ipak zabavna romantična komedija koja slavi ljubav u svim oblicima. Glavni junaci su britanski premijer koji se zaljubi u asistenticu, pisac koji se zaljubi u kućnu pomoćnicu, tajnica koja priželjkuje vezu s kolegom iz ureda te udovac čiji sin želi znati sve o ljubavi jer mu se sviđa djevojčica iz škole…

4”Pakleni šund” – Cinemax, 24.12. 22:15

Klasik Quentina Tarantina, zabavan miks krimića i crne komedije s odličnim soundtrackom i briljantnom glumačkom ekipom – Samuel L. Jackson, John Travolta, Uma Thurman. Životi dvojice mafijaških plaćenika, ostarjelog boksača koji treba predati borbu, gangsterove seksi supruge i para mladih lopova isprepliću se na neočekivane načine, a sve se odvija uz dijaloge za pamćenje…

5”Brooklyn” – HTV 2, 24.12.2018. 22.24.

Za ljubitelje romantičnih drama evo odličnog filma s Saoirse Ronan u glavnoj ulozi. Priča je to o mladoj Irkinji koja je pedesetih godina prošlog stoljeća emigrirala u SAD. Povučena je i neizrecivo pati za domom, sve dok na plesu ne upozna Tonyja koji joj postaje dečko. Scenarij je napisao poznati britanski književnik i ljubitelj glazbe Nick Hornby prema istoimenom romanu Colma Toibina.

6”Vruća sedla” – HTV3,  23.12. 17:05 / 24.12. 09:10

Genijalna i politički nekorektna vestern parodija Mela Brooksa. Ljigavac Hedley Lamarr želi prisiliti stanovnike da napuste gradić i jeftino prodaju zemlju, a jedna od žrtava je i šerif. Uskoro dolazi novi, crni šerif koji se udružuje s lokalnim revolverašem i smišlja plan kako spasiti gradić…

7”Tko pjeva, zlo ne misli” – HTV1, 26.12. 20:50

Klasik hrvatskog filma, simpatična glazbena komedija koja je u raznim anketama proglašavana najboljim domaćim filmom. Devetogodišnji Perica piše dnevnik u kojem potanko opisuje događaje koji su se dogodili tijekom ljetnih praznika: kako se obitelj upoznala s elegantnim gospodinom Fulirom i kako je tata počeo planirati ženidbu Fulira i suprugine neudane sestre.

8 ”Isus Krist Superstar” – HTV3, 24.12. 23:30/25.12. 10:20

Hipijevska verzija evanđelja, adaptacija broadwayskog hita, istoimene rock opere Andrewa Lloyda Webbera i Tima Ricea. Film opisuje zadnjih 7 dana života Isusa Krista prije razapinjanja na križ.

9”Distant Sky: Nick Cave & The Bad Seeds uživo u Kopenhagenu” – HBO, 24.12. 11:50/HBO 2, 31.12. 22:55

Koncert ‘kralja mračnjaka’ Nicka Cavea i njegovih The Bad Seedsa u Royal Areni u Kopenhagenu, pun hitova i pjesama s albuma ”Skeleton Tree”. Cave je nedavno bio i uživo kod nas, a oni koji su to propustili mogli su barem u kinima vidjeti ovaj koncertni film s hvaljene turneje koja je obuhvatila cijeli SAD i završila u Europi. HBO prikazuje ovaj film kao soundtrack za blagdane – možete ga vidjeti za Badnjak, ali i za Staru godinu, kada ljudi uz šampanjac rade inventuru protekle godine pa znaju pasti u depresiju. Ništa zato – uz Cavea je i poniranje u tugu i očaj uvod u katarzu za pamćenje…

15 Shares