BMG otkupio prava na tisuće hitova za tajni iznos

1517

Diskografska kuća BMG otkupila je prava na neke od najprodavanijih glazbenih uradaka u povijesti popularne glazbe, uključujući hitove poput “Smells
Like Teen Spirit” Nirvane ili “Karma Chameleon” Culture Cluba.

Njemačka kompanija otkupila je kompletni back katalog Virgin Musica koji broji 21.000 pjesama, za tajni iznos, među kojima su i “Shout” Tears For
Fearsa, “It Ain’t Over Till It’s Over” Lennya
Kravitza, “Don’t You Want Me” The Human
Leaguea, “Lust For Life” Iggya Popa…

Katalog je ranije bio u vlasništvu EMI-a, no kada je ovoga ljeta japanski gigant Sony/ATV odlučio kupiti njegov izdavački dio (publishing division), obvezali su se prodati ga kao dio ugovora.

Muziku podržava

BMG je sklopila ugovor kako bi stekla prava na odabrane glazbene izdavačke kataloge iz Virgin Music Publishinga, Famous UK Music Publishinga i odabrane naslove iz Sony/ATV-a i EMI Music Publishinga.

Regulatorna komisija odobrila je grupaciji predvođenoj Sonyem da kupi izdavački dio EMI-a za 2.2 milijarde dolara pod uvjetom da prodaja navedenih kataloga ne ugrožava poštenu tržišnu utakmicu.

BMG, jedan od najbrže rastućih start-upova u povijesti glazbene industrije, osnovana je prije tri godine i već je četvrta najveća izdavačka kuća na svijetu.

“U ovim katalozima nalaze se neke od najutjecajnijih i najuspješnijih pjesama popularne glazbe. Drago nam je da smo dobili priliku da predstavljamo autore tih pjesama… oni imaju moje čvrsto obećanje da ćemo dati sve od sebe da ih predamo u njihove ruke” izjavio je čelnik BMG-a Hartwig Masuch.

Muziku podržava