Ambasador je prva hrvatska nagrada akterima elektroničke scene koja je u svom premijernom izdanju prošle godine kroz 47 kategorija obilježila najbolje festivale, klubove, glazbenike i plesne destinacije.

Dodijeljuje se i ove godine za radove i projekte nastale u proteklih 12 mjeseci koji su kontinuirano pridonosili razvoju elektroničke scene, a ujedno želi poslužiti kao platforma za razvoj mladih, te zajedničko okupljanje profesionalaca iz pripadajuće glazbene industrije.

Ukupno u 38 kategorija nominirano je preko 180 aktera i projekata domaće i regionalne scene. Od toga za njih 29 glasa publika, dok je devet kategorija rezervirano za nagradu struke. O njima isključivo odlučuje stručni žiri, ove godine u sastavu: Petar Dundov, Damir Ludvig, Ivan Mastermix, Haris Čustović i Seraphim Codex.

Dodjela nagrada zakazana je za 21. studeni (KUC Travno, Zagreb) koju će popratit veliki Winners party u zagrebačkom klubu Boogaloo 25. studenog, kada na dva plesna podija nastupaju poznata imena elektroničke scene, prošlogodišnji i ovogodišnji dobitnici Ambasadora.

Pred samu dodjelu, prošlogodišnji dobitnici nagrade, DJ-evi Blacksoul, Xed i Volster, odvojili su vremena i napravili mali glazbeni presjek koji je njima zapeo za uho.

1Blacksoul

Kink – Perth (Running Black)
Kada najjači live act na svijetu uzme sample i pokaže kako se to radi. Kink je uvijek inspiracija i uzor kada je u pitanju odličan groove, sempliranje i kreiranje mooda. Tim mi je draži što dolazi s Balkana – Bugarske i nije proizvod tone para upucanih u marketing i hype.

PEZNT – Burek (Blacksoul Music / Defected)
Ovaj trek ima posebno mjesto u mom srcu. Bio je ružno pače u koje nitko nije vjerovao tada našeg vrlo mladog projekta. Ipak zarazni groove ga je doveo do broja 1 na Traxsource i vrlo brzo nakon toga do potpisivanja licence za Defected.

Mattei & Omich ft Ella – Got Make Me Phunky (The Loft Mix) (Metropolitan)
Mattei & Omich su talijanski duo čiji je svaki trek odličan, već dugo nisam vidio nekoga da izbacuje tolikom brzinom trekove, a toliko dobre i kvalitetne. Baza im je stari disco i house klasici pogotovo iz doba Paradise Garagea. Super groove u svakom treku je ono što mi je vrh, a ovaj trek je definitivno jedan od najsviranijih ove godine s moje strane.

2DJ Xed

N-ter ‎– Departure To Unknown (remixes) – Crobot Muzik
Zagrebački electro producent u svojem klasičnom izdanju, razigranim melodijama kakva je i kompletna atmosfera cijele pjesme, želi reći da se unutar ovog žanra zaista može ići u svim smjerovima. Čuje se da je veliki pobornik Jean Michel Jarrea. Tu se nalaze još tri remixa svjetski priznatih electro izvođača i način na koji oni vide odlazak u nepoznato.

Ivna Ji – Oscillating Universe (Razni izvođači – “The Glowing”, label – Brokntoys)
Mlada zagrebačka producentica koja već ima par solo izdanja, našla je svoje mjesto pod suncem na ovom vinilu s mješovitim izvođačima. Kompletno izdanje odiše melankolično-futurističkim tonovima i ritmovima. Njena pjesma je zanimljiva jer se osjeti poseban sentiment tokom cijele pjesme i savršeno uklopljena Roland TR-808 ritam mašina koja je još od 1982. zaštitni znak electro glazbe.

Zagrebački Električni – MariSari (Razni izvođači – “Transmission Europa”, label – Pulse Drift Recordings)
Još jedan zagrebački projekt kojima je prvo izdanje odmah završilo na vinilu u društvu s velikanima svjetskog electra. Duhovit bassline, jako dobro rapoređene činele, vozeći stringovi, hipnotička glavna melodija, tvore osjećaj da bi ovu pjesmu mogli slušati u loopu sat vremena.

3Volster

TWR72 – Erudite (Neznan Remix) – Float Rec
Neznanov remix techno dua TWR72 drugačiji je pristup technu, nešto što je prijeko potrebno elektronskoj sceni.

Disrupted Project ‎– Silom Ep – Vakum Rec
Alenova nova ploča je raw sounding mix techna i elektra savršeno povezan u jednu cjelinu uz neizostavan remix Basic Soul Unita.

Insolate – Explicit – Out of Place Rec
Sunčicina traka “Explicit” savršen je dodatak Various Artist izdanju na kojem se također nalaze Alien Rain i Developer te odličan primjer “form follows function” principa.

0 Shares