Novi film Spikea Leeja, ”BlacKkKlansman”, nije samo crnjak o rasizmu nego i crnohumorna komedija s puno dobre crnačke glazbe.

Spike Lee se vratio u stilu! Angažiran kao i uvijek, vratio se svojoj vječnoj temi – rasizmu u Americi. I baš kao što Hrvati prate ”Crno-bijeli svijet” o svijetu 1980-ih i suočavaju se sa komunističkom prošlošću, ”BlacKkKlansman” je priča o američkom svijetu 1970-ih i nikad zaliječenim traumama rasizma u kojem se sve doslovce svodi na crno i bijelo.

Afroamerikanac i Židov protiv rasista

Glavni junak priče je Ron Stallworth koji je prvi crnac koji radi kao detektiv u policiji Colorado Springsa. Na početku dobiva zadatak da prati crnačke aktiviste iz pokreta za građanska prava no kasnije dolazi na ideju da se ubaci u rasističko udruženje Ku Klux Klan. Preko telefona kontaktira klanovce i predstavlja se kao bijeli rasist koji mrzi crnce, pa čak razgovara i s njihovim čelnikom, Davidom Dukeom. Iz očitih razloga ne može se osobno naći s rasistima pa kod susreta s klanovcima njegov identitet preuzima kolega iz policije, bijelac Flip Zimmerman kojeg klanovci također ne bi primili u članstvo jer je Židov, no lakše mu je prikriti da nije arijevac nego što to može tamnoputi Ron. Uz pomoć Zimmermana, Ron se infiltrira u Klan i pokušava razotkriti njihove opasne planove…

Muziku podržava

Ovo je jedna od onih ‘ludih’ priča u kojoj je najfascinantnije to da je rađena prema – istinitom događaju. Predložak filma su memoari Rona Stallwortha koji se zaista kao crnac uspio ubaciti u Ku Klux Klan pa otuda i imamo neobični naslov filma ”Crni KKKlanovac”. Spike Lee je za naslovnu ulogu angažirao Johna Davida Washingtona koji je inače najstariji sin Denzela Washingtona te je imao malu ulogu u ”Malcolmu X”, biografskom filmu u kojem je njegov tata Denzel glumio legendarnog crnačkog lidera, a redatelj je opet bio Spike Lee. John je dobio brojne pohvale za nastup u ”BlacKkKlansmanu”, baš kao i Adam Driver u ulozi židovskog policajca te Topher Grace (”Lude sedamdesete”) kao David Duke.

Film je imao premijeru na kanskom festivalu gdje je dobio velike ovacije, Grand Prix i Nagradu ekumenskog žirija. Kritičari širom svijeta također hvale film koji traje preko 2 sata, ali je svejedno zanimljiv i pun energije. Glavna pohvala filmu je da je i dramatičan i zabavan, tj. da je Spike Lee opet uspio ozbiljnu temu učiniti zanimljivom, tako da se gledatelj ne osjeća kao da mu netko drži prodike o rasizmu. Film je pun crnog humora (No pun intended!) te funkcionira i kao satira na račun rasista i njihove apsurdne ideologije (znaju prepoznati crnca preko telefona – yeah, right!) i kao napeta priča o tajnom agentu. Premijera filma održana je baš na godišnjicu prosvjeda bijelih rasista u Charlottesvilleu koji je završio ubojstvom kontraprosvjednice, a provokativni Spike je te snimke ubacio na kraj filma, zajedno sa spornom izjavom predsjednika Trumpa.

Prince i ‘kralj soula’ za dobar soundtrack 

Sin džezera i učiteljice, Spike Lee se pobrinuo i za dobar soundtrack (James Brown, The Temptations) u kojem se ističe Princeova dosad neobjavljena pjesma, crnačka duhovna ”Mary Don’t You Weep” koju su izvodile brojne legende: Nat King Cole, Aretha Franklin, James Brown, pa i Bruce Springsteen.

Zanimljivo je da je najveća kritika filma došla od jednog crnog aktivista, Bootsa Rileyja – repera, filmaša i pravog pravcatog američkog komunista. Iako hvali majstorsku režiju filma i ističe Spikea Leeja kao svog uzora, Riley ga je optužio da ga je policija New Yorka 2016. angažirala da poboljša odnose između manjina i policije te da i ovaj film izgleda kao produžetak te reklamne kampanje. Riley zamjera Spikeu to što previše idealizira Stallwortha koji je kao tajni agent špijunirao i sudjelovao u razbijanju crnačkih organizacija, a glavna zamjerka je da je u filmu rasistička policija prikazana na herojski način.

”BlacKkKlansman” bi inače trebao igrati i u hrvatskim kinima, ali domaći distributer još ne zna točan datum premijere, a zna se samo da će u multipleksima igrati jedan drugi hit o jednoj drugoj rasi – ”Suludo bogati Azijci”. Mada, Hrvate od rasnih odnosa više zanimaju oni etnički. Stoga vrijedi spomenuti da će uskoro u našim kinima igrati nagrađivana ”Srbenka”, dokumentarac o odrastanju mlade Srpkinje u ratnoj Hrvatskoj, a sljedeće godine stiže hrvatska horor komedija pod naslovom – ”Posljedni Srbin u Hrvatskoj”!

81 Shares
Muziku podržava