Bitna nova pravila u Europi za glazbeni sadržaj na internetu

Muzika.hr - Glasno i jasno!
1978

Europski parlament na svojoj je sjednici od 4. veljače usvojio nova pravila o kolektivnom upravljanju autorskim pravima i dozvolama za internetsko korištenje glazbenih djela.

Parlament je raspravljao o prijedlogu zastupnice Marielle Gallo kojim bi se omogućilo istovremeno licenciranje glazbenog sadržaja u svim državama Europske unije. Od više od 500 servisa digitalne glazbe u svijetu koji nude oko 30 milijuna pjesama, samo jedan nudi usluge u svim zemljama članicama Europske unije (u cijelom SAD-u glazbu nudi 21 tvrtka).

Tržište digitalne glazbe u Europi je u porastu: Deezer, Juke i Spotify natječu se s Appleom i Amazonom te, a svi skupa u EU prodaju više od 391 milijun pjesama godišnje. Europljani i dalje nemaju otvoren pristup različitim ponuđačima, a oni se pak ne snalaze u europskim, nacionalnim i regionalnim propisima i dozvolama za korištenje glazbe. Poteškoće im stvara i mnoštvo udruga koje prikupljaju naknade za autorska prava.

Muziku podržava

Cilj ovih pravila je olakšati ponuđaču usluga internetske glazbe dobivanje dozvole kojom će moći puštati muziku u više zemalja Europske unije. Ovim zakonom omogućit će se istovremeno licenciranje glazbenog sadržaja u svim članicama, te osigurati da su prava umjetnika bolje zaštićena i njihove autorske naknade plaćene na vrijeme.

“Direktiva će učinkovito štititi interese europskih autora i omogućiti krajnjim korisnicima diljem Europe pristup sadržaju zaštićen autorskim pravima. Ta je direktiva jasan signal da se autorska prava lako mogu prilagoditi i na Internetu. Autorska prava imaju bitnu ulogu u digitalnoj ekonomiji” kazala je Gallo.

Nakon što nova pravila stupe na snagu, legalno preuzimanje glazbe s interneta bit će dostupno svim Europljanima, bit će jednostavnije te time i jeftinije. Uz pomoć multinacionalnih dozvola, ponuđačima će biti jednostavnije puštati muziku diljem Europe. Kako bi se osiguralo da autori u svim državama članicama imaju pristup multinacionalnim dozvolama koje su važeće u više zemalja i da se očuva kulturna raznolikost, organizacije za kolektivno upravljanje pravima koje izdaju autorska prava samo u jednoj zemlji, imat će mogućnost zahtijevati od druge organizacije da predstavlja njihov repertoar.

Države članice osiguravaju da organizacija za kolektivno upravljanje pravima redovito raspodjeljuje i plaća iznose koji pripadaju svim nositeljima prava koje zastupaju. Organizacija za kolektivno upravljanje pravima provodi čim prije takvu raspodjelu i plaćanje, a najkasnije devet mjeseci od kraja financijske godine u kojoj su prikupljeni prihodi od prava.

Nositelji prava imaju pravo ovlastiti organizaciju za kolektivno upravljanje pravima po svom izboru da upravlja njihovim pravima, kategorijama prava ili vrstama djela ili drugim predmetima djelatnosti po njihovom izboru.

Direktiva stupa na snagu u državama članicama 24 mjeseci nakon što je prihvati Vijeće.

Muziku podržava
Stisni