Godina je 1995., dva najvažnija benda Britpopa najavila su nove albume. Blur su dogurali do četvrtog izdanja, “The Great Escape”, a Oasis su spremili drugi, “(What’s the Story) Morning Glory”.

“Country House” bio je najavni singl za Blur, dok su Oasis novi album odlučili predstaviti singlom “Roll with It”. Singl Blura trebao je u trgovine stići prije singla Oasisa pa se frontman Blura, Damon Albarn, odlučio na hrabar strateški potez: pomaknuo je datum izlaska svog singla i odlučio ga objaviti isti dan kada će Oasis predstaviti “Roll with It”. Potez nije prošao nezamijećeno kod britanskih novinara, pa je bitka za Britpop mogla početi.

Muziku podržava

Dva benda nisu mogla biti više različita: Oasis kao drski momci sa sjevera Engleske potekli iz radničke klase Manchestera koji žive punim rock’n’roll plućima sukobili su se s Blurom, obrazovanim pripadnicima londonske srednje klase, koji su predstavljali jug.

“Blur su dobar pop bend, ali nemaju veze s nama, mi smo rock bend”, govorio je tada Liam Gallagher. U svijetu koji je dijelio s bratom Noelom nije bilo mjesta za ‘intelektualna preseravanja’. Rock mora biti divlji, mora biti ‘prljav’, prepun bunta, hedonizma, glamura i popularnosti. Oasis su bili bend koji se vratio klasičnom rock obliku. Godila im je slava, voljeli su žene, alkohol i drogu i uopće se nisu trudili to skrivati.

Blur su, s druge strane, predstavljali nešto drugo. Američki grunge bendovi poput Pearl Jama i Nirvane kumovali su nastanku Blura, ali kako grunge baš i nije uspio uhvatiti se na europskom tlu, Blur su odlučili prilagoditi stil britanskom podneblju. Za svoj drugi album “Parklife” govorili su da je ‘labavi konceptualni album’ prepun različitih priča. “Gledamo što se događa i komentiramo”, kazao je Albarn navodeći kao inspiraciju The Kinkse, Small Faces, ali i književnike poput Samuela Becketta i Martina Amisa.

Noel Gallagher osebujno je prokomentirao postojeći rivalitet: “Kažu da smo mi Stonesi, a da su Blur Beatlesi. To uopće nije točno. Mi smo i Stonesi i Beatlesi, a oni su The Monkees.”

“Country House” Blura i “Roll With It” Oasisa u trgovine su stigli na isti dan, 14. kolovoza 1995. godine. Tjedan dana kasnije objavljena je nova ljestvica singlova: Oasis su prodali 216 tisuća primjeraka; Blur 284 tisuće. Bitka za Britpop bila je završena.

Promatrano s vremenske distance, lako je reći da su Blur dobili bitku, a Oasis rat. Premda su braća Gallagher sveukupno prodala više albuma od Albarna i ekipe te obilježili Britpop koncertom u Knebworthu, karijera frontmana Blura bila je znatno zanimljivija: od Gorillaz, suradnji s afričkim glazbenicima, pisanja opere na kineskom do raznih drugih aktivnosti.

 

Muziku podržava