Billie Eilish nema ni osamnaest godina (18. prosinca slavi 18.), a već je pomela svjetsku glazbenu scenu. Nije ni prva ni zadnja glazbenica koja je u mladenačkoj dobi postigla grandiozan uspjeh. Ako pogledamo recentnije primjere, Taylor Swift osvojila je Grammyja za album godine 2010. kada joj je bilo tek dvadeset, Justin Bieber je imao samo šesnaest godina kada je pjesma “Baby” postala planetaran hit. Ipak, Billie je pomela sve njih jer je postala najmlađa izvođačica koja je nominirana za četiri najjače nagrade Grammyja (sveukupno nominirana za šest nagrada: Best New Artist, Song of the Year, Record of the Year, Album of the Year, Best Pop Vocal Performance, Best Pop Vocal Album), što ju je prometnulo u rekorderku koja ulazi u glazbenu povijest.

A kako je sve krenulo? Neki Billie ne smatraju baš najtalentiranijom pjevačicom i misle si “neš ti napravit hit s malo šaptanja i korištenjem par tipki na sintisajzeru”. Međutim, Billie se pjevanjem počela baviti s 8 godina, kada se učlanila u dječji zbor Los Angeles Children’s Chorus. Svoju glazbu počela je pisati s 11 godina, za što ju je inspirirao stariji brat Finneas O’Connel, koji je imao svoj bend. Iako je odrasla u obitelji koja je u entertainment businessu  (njeni roditelji Maggie Baird i Patric O’ Connel su glumci), svoj uspjeh je Billie iskovala sama. Uz pomoć internetskih platforma i svog brata.

Naime, 2015., kada je imala trinaest godina, lansirala je svoj prvi singl “ocean eyes”. Lansiranje njenog singla moglo bi se usporediti s imaginarnim lansiranjem najbolje NASA-ine rakete iz Udbine, s obzirom na to da je svoj singl lansirala pomoću SoundClouda. Malo je zvijezda na takav način ugrabilo svjetsku slavu, Lil Peep i Juice WRLD su primjerice postali poznati pomoću SoundClouda, no nikada se nije desilo da SoundCloud izrodi svjetsku pop zvijezdu. I u tome je Billie prva. Inače, pjesmu “ocean eyes” napisao je njen brat za svoj bend, no Finneas je odlučio pjesmu prepustiti svojoj sestri, imajući predosjećaj da će ju ona bolje izvesti. Dobro je postupio.

Muziku podržava

Nakon toga, uspjeh Billie počeo je rapidno rasti. Dvije godine kasnije, njena se pjesma “Bored” pojavila u prvoj sezoni Netflixove serije “13 Reasons Why”, nakon čega je izbacila svoj prvi EP “Don’t Smile At Me”. Tinejdžerka koja je snimala pjesme u sobi iz zabave dogurala je do toga da potpiše za Darkroom i Interscope Records. Jasno je o kakvim se igračima radi kada se u obzir uzme da su pod Interscope Recordsom Eminem, Guns N’ Roses, Lana Del Rey, Tame Impala, U2 te mnogi drugi glazbeni velikani.

Billie je ove godine došla do vrhunca svoje kratke, ali moćne, glazbene karijere. Albumom “When We All Asleep Where Do We Go” oduševila je kritiku, singlovi su joj dogurali u SAD-u do zlatnih i platinastih naklada, rasprodala je britansku turneju za 2020., singl s albuma “Bad Guy” zasjeo je na prvo mjesto Billboardove liste Hot 100 te tako zamijenio “Old Town Road” Lil Nas X-a, koji je na toj poziciji bio devetnaest tjedana..

Voljeli je ili ne voljeli, Billie Eilish ističe se unikatnim glazbenim stilom, koji je eklektična žanrovska paleta, i osvaja sve više ljudi iz dana u dan. Koliki je utisak ostavila, potvrđuje izjava Davea Grohlea, koji ju je nazvao “idućom Nirvanom“. Čak je i Thom Yorke nabacio čagicu na njenom koncertu.

Hipotetski, da se odluči povući sa scene, njeno ime urezalo bi se u glazbenu povijest. Ipak, ovo je tek početak za Billie, koji nije mogao biti bolji. Njena neto vrijednost možda nije 400 milijuna dolara kao što je vrijednost Beyoncé (procjene su da Billie trenutno vrijedi oko 6), no i bez toga je postala jedna od najuspješnijih žena u glazbenoj industriji. A 17 joj je godina tek.

Muziku podržava