Beyonce i Jay Z odavno slove za omiljeni američki power couple. Nedavnom objavom su ponovo pokazali da biti velik znači imati u vidu one kojima je pomoć potrebna, u ovom slučaju studente koji nemaju dovoljno novaca da  plate studij.

Par je odlučio školovati 11 darovitih i potrebitih studenata dijeljenjem stipendija u ukupnoj vrijednosti od milijuna dolara. Dok praši na svojoj novoj turneji, Beyonce će u 11 gradova koje posjeti dodijeliti po jednu stipendiju uzimajući u obzir akademski uspjeh studenta, ali i socijalni status.

Muziku podržava

Ovo nije prvi put da se B i Jay aktiviraju za humanitarne svrhe. Beyonce je 2017. godine pokrenula dobrotvornu organizaciju BeyGOOD kojom je pomogla mladim i kreativnim studenticama društvenih i humanističkih znanosti da se obrazuju pružajući im financijsku potporu. Jay Z je pokrenuo The Shawn Carter Foundation, organizaciju koja financira mlade nižeg socioekonomskog statusa još od 2013. godine.

I ostali glazbenici kao veliki humanitarci

Britanski MC Stormzy nedavno je najavio da će stipendirati studij na Cambridgeu za dvoje crnih studenata. Njegova je odluka s jedne strane dočekana kao rasistički potez zbog privilegiranja samo jedne etničke skupine, dok je s druge strane dočekana s velikim odobravanjem zbog zauzimanja za prava manjina, ali i zbog svijesti o važnosti školovanja u državama koje nemaju besplatno obrazovanje i u kojima je fakultet privilegija. Činjenica ostaje da Ujedinjeno Kraljevstvo ima najveći priljev imigranata i da je Cambridge i dosad kritiziran zbog malog broja ‘nebijelih’ studenata i uopće pripadnika druge rase ili etničkih manjina.

I neki su se drugi glazbenici potrudili omogućiti talentiranim mladim studentima školovanje na prestižnim američkim sveučilištima, u kojima ono prestižno plaćate 65.000 dolara godišnje. Jedan takav je najveći fakultet za suvremenu glazbu, bostonski Berklee. Organizacije Jimmija Hendrixa, Aerosmitha i Quincyja Jonesa financiraju mlade glazbenike na tom fakultetu, pružajući tako priliku perspektivnijima među njima da izvuku maksimum iz svog talenta.

Vlastitu organizaciju ima i Michael Jackson, čija je stipendija namijenjena studijima novinarstva, književnosti i dramske umjetnosti, dok Janet Jackson dijeli godišnju “Rhythm Nation” stipendiju ambicioznim ‘štreberima’. Kid Rock pokrenuo je fond za mlade pod nazivom “Made in Detroit” namijenjen svim studentima glazbe, u kojoj akademski uspjeh nije jedino mjerilo uspješnosti. Yoko Ono je 1997. godine osnovala Organizaciju John Lennon koja, u spomen na velikog tekstopisca, dodjeljuje stipendije američkim studentima koji napišu najbolje pjesme.

16 Shares
Muziku podržava