Skupi instrumenti i glazbena oprema nisu najbitnija stvar ukoliko se želite baviti glazbom. Dokaz su i neki od bendova u nastavku koji se zalažu za ekološku osviještenost zbog čega i sviraju na instrumentima koje su sami izradili od recikliranih materijala.

Tko od muzičara nije kao mali napravio svoj diy instrument neka digne ruku. Kante za smeće, konzerve, kartonske kutije, čačkalice – nema što se nije koristilo.

Sljedeća četiri benda na uspješan su način animirali publiku, naučili je nečem novom i pokazali da ekologija i inovacije idu ruku pod ruku s glazbom. Na kraju krajeva, bitno se dobro zabaviti, a ako se usput i proslaviš, sigurno da ne može bolje.

1Homeless Apians

DIY recycle rock trio iz Asbury Parka (New Jersey) koji nam je prvi zapao za oko zbog sviranja s instrumentima napravljenim od recikliranih materijala. Prvijenac “Mr. Sun” snimili su vani uz pomoć 100% solarne energije, a može se poslušati na njihovom Bandcampu.

Recycle rock njihov je samoprozvani žanr, nastao zbog korištenja instrumenata sastavljenih od pronađenih predmeta. Sve to možete vidjeti u njihovom videu za novu pjesmu koju su nazvali “Gunset”.

U svakom slučaju, Homeless Apians je ipak nešto drugačiji od Thank You Scientist, progressive rock sastava u kojem svira njihov basist Cody McCorry.

2The Garbage-Men

Mladi floridski sastav koji se također zalaže za recikliranje i ekološku osviještenost sviranjem na ručno izrađenim instrumentima napravljenim od smeća i recikliranih materijala.

Instrumentale brojnih klasika i hitova ’60-ih i ’70-ih godina predstavili su na brojnim talent natjecanjima, s Blue Man Group su nastupili na showu America’s Got Talent, svirali su i u raznim velikim i malim dvoranama, uličnim festivalima, muzejima, dobrotvornim zbivanjima te na ulici općenito.

Sve je krenulo s pokušajem pravljenja jednožičane električne gitare, sastavljene od kutije žitarica iz smeća, čačkalica za gitarske pragove i raznih izdeformiranih predmeta iz kućanstva. Za saksofone su koristili i nanovo korištene stare igračke, za bubnjeve kante za smeće, dok su im boce poslužile za klavijature.

3The Orchestra of Recycled Instruments of Cateura

Orkestar kojeg čine djeca iz malog grada Cateura (Paragvaj). Svi oni stvaraju glazbu s violinama, violončelima, saksofonima i bubnjevima, odnosno instrumentima koji su napravljeni od materijala s deponija.

Projekt je nastao 2012. kroz ideju socijalnog radnika Favia Cháveza kako bi ih okupirao nečim zanimljivim. No sigurno nije ni sanjao da će se ovaj orkestar sastavljen od otprilike 40 djevojaka i mladića progurati i na međunarodnoj razini, svirajući raznoliku glazbu, od Beethovena do The Beatlesa, Franka Sinatre i Edith Piaf.

Dovoljno je spomenuti nastupe sa Steviejem Wonderom ili bendovima kao što su Metallica i Megadeth, ali i činjenicu da je o njima napravljen dugometražni film “Landfill Harmonic”.

4Trashbeatz

Također jedan od najviše ekološki osvještenih bendova na svijetu. Dolaze iz Belgije, a nastupali su diljem zemlje kroz radionicu nazvanu “Music with Trash”, organizirajući i razne ulične performanse i koncerte.

Bend jednostavno pokazuje da glazba, ekologija i inovacije idu jedno s drugim te je nastao s glavnim ciljem da animira i nauči ljude više o glazbi i ekologiji na zabavan i kreativan način.