Bečki Kunst Haus ugošćuje izložbu Linde McCartney

Muzika.hr
562

U bečkom je Kunst Hausu 6. lipnja otvorena prva velika svjetska retrospektiva posvećena fotografskom stvaralaštvu Linde McCartney, jedne od najzanimljivijih fotografkinja 20. stoljeća i pokojnoj supruzi slavnog Beatlea Paula McCartneya.

Izložba obuhvaća 190 fotografija, od kojih su sigurno najzanimljivije one rock’n’roll zvijezda ’60-ih godina prošlog stoljeća.

Linda McCartney, koja je rođena 1941. u New Yorku, bila je fotografkinja iz strasti, a njezina oduševljenost glazbom najprije ju je odvela u glazbeni svijet New Yorka, Kalifornije i Londona. Njezini portreti zvijezda kao što su Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, Aretha Franklin ili Simon & Garfunkel obilježile su sliku ludih ’60-ih, a atmosfera blizine i povjerenja koja proizlazi iz svih tih fotografija čine njezinu portretnu umjetnost nezamjenjivom.

Proboj je doživjela fotografijama s tiskovne konferencije The Rolling Stonesa za album “Aftermath” koja je u lipnju 1966. održana na jahti na rijeci Hudson, gdje se sasvim slučajno našla. A nedugo potom, točnije 1968. godine, bila je prva žena koja je imala čast da njezin portret glazbene zvijezde kao što je Eric Clapton bude objavljena na naslovnici časopisa Rolling Stone.

Izložba je organizirana u suradnji s Linda Enterprises Ltd., a ostaje otvorena sve do 10. listopada 2013. godine.

Linda McCartney preminula je 1998. godine.

Muziku podržava