Priča o Brianu Samuelu Epsteinu, najpoznatijem menadžeru u povijesti glazbe, započela je 19. rujna 1934. u Liverpoolu. Od ranog djetinjstva, Brian je sanjao o tome da će dizajnirati haljine. Pretpostavka je da u ovom slučaju ne trebam pojašnjavati stereotipe i razloge zbog kojeg ga je otac za osamnaesti rođendan poslao u vojsku. Ipak, plan Brianovog strogog oca nije uspio, svega nekoliko mjeseci kasnije otpušten je iz vojske. Brian si je dizajnirao vlastitu odoru zbog koje je ga je uhitila vojna policija. Većih posljedica spasio ga je vojni psihijatar koji je, shvativši da je Brian homoseksualac, zatražio njegov otpust iz vojske zbog “emocionalnih i psihičkih problema.”

Brian Epstein

Prvi susret s Beatlesima

Po povratku iz vojske obitelj Epstein odlučila je proširiti svoj obrt te je uz trgovinu namještaja otvorila i glazbenu radnju NEMS. Brian se uskoro pokazao kao odličan menadžer u očevoj radnji te je uskoro NEMS postao jedna od vodećih glazbenih radnji u cijeloj Engleskoj. Krajem listopada, u prodavaonicu je ušao osamnaestogodišnji Raymond Jones. Obučen u (tada neprikladne) jeans hlače i kožnu jaknu zatražio je singlicu “My Bonnie.” Kada ga je s druge strane pulta Brian upitao tko to pjeva, Raymond mu je odgovorio: “Ma sigurno niste čuli za njih, snimljena je u Hamburgu, neki Beatlesi…”. Svega nekoliko dana  kasnije, 9. studenoga 1961. u vrijeme ručka, u blizini prodavaonice zasvirat će Beatlesi. Brian je u pub ušao sa svojim asistentom, probio se kroz mnogobrojne fanove u želji da uživo čuje bend kojeg “zločesta mladež” traži u trgovini. Vidjevši Briana, DJ je preko razglasa Cavern Puba rekao kako se u klubu večeras nalazi netko poznat. Naravno, nije mislio na još uvijek lokalne glazbenike, već na vlasnika NEMS-a. Nakon što ih je prvi puta vidio, Brian je pokucao na vrata garderobe te iznio svoje oduševljenje članovima benda. Oduševljenje nije dijelio Brianov asistent koji je smatrao da Beatlesi sviraju užasno, a čak da su i bolji, Brian nema nikakvo iskustvo kao menadžer benda.  Čak mu je i bivši menadžer Beatlesa Allan Williams, koji im je dogovarao nastupe u Hamburgu, rekao kako nisu vrijedni truda.

Muziku podržava

Svojeglav kakav je bio, Brian se oglušio na savjete te dogovorio sastanak s Lennonom, Harrisonom, Bestom i McCartneyjem. Iako su i sami bili mušterije NEMS-a i znali su tko je Brian Epstein, nitko se nije pojavio na vrijeme. Prva su trojica zakasnila zbog ispijanja piva u lokalnom pubu, dok se McCartney nije pojavio jer je uživao u kadi. U jednom od intervjua Harrison će ispričati kako je Epstein kipio od bijesa, ali ga je uspio šarmirati riječima kako “McCartney nije nemaran već upravo obrnuto, kasni jer se na prvom sastanku želi pojaviti veoma čist.” Budući da su tri od četiri Beatlesa još uvijek bili maloljetni, za potpisivanje ugovora trebali su blagoslov roditelja. Bestova majka je pri samom pogledu na skupocjeno odijelo i još skuplji auto Briana Epsteina pristala smatrajući kako takav uspješan čovjek mora djelovati pozitivno na njenog sina. Ipak, ostaloj dvojici trebalo je puno muke za pristanak, budući da im je obitelj bila uvjerena kako Epstein kao Židov želi samo njihov novac. Prvi ugovor potpisan u siječnju iduće godine nije bio tako strašan i lihvarski kao što je predviđao McCartneyjev otac, Brianu je kao menadžeru išlo do petnaest posto prihoda.

Snimanje i komercijalni uspjeh

Možda nije bio iskusan menadžer, ali s ranim vođenjem Beatlesa iz prve je pogodio. Za razliku od tadašnjih nastupa u jeans hlačama i kožnjacima, s cigaretom u ustima, alkoholom u rukama i psovkama u mikrofonu, nakon potpisivanja ugovora Beatlesi su se našli u novom ruhu. Iako su u početku negodovali zbog odijela i kravata, zarada ih je brzo uvjerila u to da Brian zna što radi. Ipak, dogovoriti snimanje prve ploče ni mađioničaru poput Briana nije bilo lako. Odbijeni su od svake kuće u Engleskoj, no nakon Brianove prijetnje EMI-ju da će im otkazati suradnju s NEMS-om, Beatlesi dobivaju snimanje u studiju Abbey Road. Producent koji je pristao na Epsteinovu ucjenu i potpisao Beatlese bez da ih je ikada čuo ili vidio bio je danas slavni George Martin. Nakon ulaska u studio u dogovoru s Martinom i članovima benda, Epstein donosi tešku odluku. Unatoč strahu od reakcije liverpoolske publike, Pete Best bit će zamijenjen drugim bubnjarom, Ringom Starrom. Što je uslijedilo s Beatlesima nakon izdavanja albuma je neka druga, svima poznata, priča.

beatlesi, brian epstein
Beatlesi s Brianom Epsteinom

NEMS je tada od nekad male prodavaonice postao kuća koja je zastupala sve interese Beatlesa, dogovarala im nastupe, brinula se o imidžu i promociji. Koliko su Beatlesi bili ovisni o Epsteinu i koliko su mu vjerovali najbolje dočarava izjava Paula McCartneyja koji je rekao kako je “bez čitanja potpisivao sve što mu je Epstein dao.” Također, Epstein je bio jedan od prvih koji je glazbenike reklamirao odjećom. Nedugo nakon izdavanja prve ploče, NEMS je na tržište izbacio džempere po uzoru na Beatlese, a uslijedili su bedževi, pojasevi, gitare, bubnjevi… Naravno niti jedan odjevni predmet ili glazbeni instrument na svijetu nije mogao koristiti logo Beatlesa bez odobrenja (plaćanja licence) Epsteina i NEMS-a. Koliko je Epstein postao opsjednut Beatlesima najbolje govori priča o Michaelu Bullocku, menadžeru kazališta koji je otpušten jer na koncertu koji je Brian gledao s Lennonom i Starrom nije bila spuštena sigurnosna zavjesa. Epsteinova vještina u promociji najbolje je došla do izražaja “prelaskom preko bare” i Beatlemanijom. Prilikom njihova prvog posjeta Americi organiziran im je doček tako što su učenice djevojačke škole u Bronxu bile angažirane i plaćene da Beatlesima, kada budu izlazili iz aviona, vrištanjem i pljeskanjem prirede atmosferu primjerenu najvećim zvijezdama svojega vremena.

Tragičan kraj

Kako to obično biva, s pojavom novca mnoge se stvari mijenjaju. Epstein, koji je od prvog dana inzistirao na urednoj i uzornoj pojavi Beatlesa, polako je počeo gubiti utjecaj i gotovo “očinsku figuru” među članovima benda. Počevši od sarkastičnih komentara kraljici kada je Lennon, nakon što je pozvao publiku da plješće u ritmu, pogledao u kraljevsku obitelj i rekao: “Možete i vi ostali zveckati nakitom”, pa do šokantnih izjava o kršćanstvu i drogama, izgubili su sliku koju je o njima stvorio Epstein. Daleko od toga da i sam Brian nije duboko zapao u probleme s ovisnošću. Sve je počelo ovisnošću o Preludinu kojeg je uzimao kako bi ostajao budan tijekom cijele noći, a kao posljedica toga, nakon nekog vremena će postati ovisan i o sedativima carbromalu i barbituratima. Da nešto nije u redu primjetiti će Peter Brown promatrajući ga kako na partijima poskrivećki guta po nekoliko tableta. Također, unatoč novcu, biti homoseksualac (pogotovo iz židovske obitelji) šezdesetih godina u Engleskoj nije bilo lako. Dapače, do 1967. nije bilo ni legalno. Iako je Epstein od djetinjstva skrivao tajnu o homoseksualnosti, McCartney će kasnije reći kako mu je od prve sekunde kad ga je vidio bilo jasno da je gej, ali nikada ga nije bilo briga upravo zbog načina na koji im je pristupio i na koji ih je vodio. Uslijed svega, problemi s nesanicom bili su sve veći, a zbog ovisnosti o amfetaminima Epstein će završiti na liječenju.

Je li prerano i prelako pušten s liječenja? Vjerojatno je. Nedugo nakon što je napustio bolnicu, 27. kolovoza 1967., pokušavajući zaspati posljednji put je posegnuo za Carbitralom. Nakon što batler nije mogao ući u sobu, policija je provalila kroz vrata i pronašla beživotno Brianovo tijelo u pidžami uz alkohol i tablete za spavanje. Beatlesi se na sprovodu nisu pojavili u želji da obitelji omoguće privatnost i da izbjegnu hordu fanova i medija. Umjesto toga, iako je na židovskim sahranama cvijeće zabranjeno, članovi benda su krizantemu zamotali u novine te ju uz pomoć zajedničkog prijatelja kriomice stavili u Brianov lijes.

86 Shares
Muziku podržava