Bamwise: “‘Soundproof’ je rezultat desetogodišnjeg ‘pokušavanja'”

458
Bamwise
Bamwise foto: Sunčica Remenar

Zagrebački šesteročlani kolektiv Bamwise interesantna je kombinacija tradicionalnog i elektroničkog duba, uživo dodatno začinjenog s originalnim video projekcijama.

Osim vizualnog dijela, glazbeni dio čine tri syntha, bubanj, bas, gitara, vokali te podosta efekata, dok im je glavni cilj inspirirati ljude da samostalno i odgovorno slušaju, razmišljaju i djeluju u vlastitom životu.

Pod utjecajem jamajkanskog duba i reggae glazbenika, kreirali su unikatni izričaj, svjež i moderan, dok sama produkcija zvuči jednostavno svjetski. Sve to možete čuti na njihovom albumu prvijencu nazvanom “Soundproof” koji je nedavno objavljen pod PDV etiketom te dostupan i na Bandcampu.

Muziku podržava

Da stvar bude bolja, u njegovu/njihovu kvalitetu možete se uvjeriti i uživo, 9. lipnja, kada će održati koncertnu promociju u zagrebačkom Pogonu Jedinstvo.

No prije nego što se sutra veselo zaputite u smjeru savskog nasipa, pročitajte što nam je čitav kolektiv imao za reći o svom stvaralaštvu koje se sada već proteže na desetljeće djelovanja.

S obzirom da je ovo prvi intervju Bamwisea za Muzika.hr, recite nam nešto više o okupljanju cijelog sastava.

U samom startu Bamwise je bio osmeročlani sastav. Okupili smo se pod tim imenom još 2007. godine, nakon 2011. malo se promijenila struktura benda pa smo od tada šesteročlani sastav: Goran Goldin (bubnjevi), Igor Ivanković (bass), Marko Pinjuh (gitara, klavijature i perkusije), Andrija Santro (synth i vokal), Marijana Krbot (video) i Robert Martinović (sound i dubing).

Otkrili ste nam kako ste se raspodijelili po pitanju instrumenata, raznih efekata i vokala, ali potrebno je istaknuti i vizualne projekcije koje kod vas također imaju važnu ulogu…

Bend je uvijek imao viziju i ideju što želi od zvuka i vizualizacija pa nam se bilo jednostavnije izorganizirati i podijeliti uloge u bendu. Svaki član u bendu je jednako važan, što definitivno uključuje i našu VJ-icu i njene vizualizacije koje prate i stapaju sa zvukom. Tako smo u potpunosti zatvorili krug live izvedbe i perfomansa.

Što vam je glavna misao vodilja, imate li određeni cilj koji želite postići s Bamwiseom? Imate li tendenciju više ciljati tome da vas publika doživljava kao plesni kolektiv ili kao nešto puno kompleksnije?

Definitivno nam je cilj da prezentiramo naše glazbene ideje slušateljima. Misao vodilja nam je uvijek glazba koju sviramo, zapravo sviramo glazbu koju volimo i koju kolektivno stvaramo. Naša glazba je plesna i definitivno stavljamo nagalasak na to, ali mislimo da se tu može naći puno kompleksniji doživljaj same glazbe, pogotovo kad se doživi u sinergiji s videom.

Vaš kolektiv na kraju krajeva ipak postoji već 10 godina, a tek sada ste izdali album prvijenac “Soundproof“. Što vas je spriječilo da se to nije dogodilo ranije?

Pa možda je najbolje reći da nam je jednostavno trebalo dugo vremena da budemo zadovoljni s materijalom kojeg smo u stanju sami isproducirati. Bilo je u tih 10 godina dosta pokušaja i učenja, tako da bi se moglo reći da je “Soundproof” rezultat desetogodišnjeg “pokušavanja”…

Za one koji još nisu poslušali album, što na njemu mogu pronaći? Kome bi se sve mogao svidjeti?

Na albumu se može pronaći 8 pjesama, od kojih su 3 vokalne i 5 instrumentalnih, i iako će se prvenstveno svidjeti poklonicima dub-a sigurni smo da će i puno širi krug ljudi prihvatiti ovaj album, što se i pokazalo kada smo izvodili stvari s albuma na koncertima u posljednjih godinu dana.

Interesantno je da ste sami snimali i miksali album, dok je za mastering zaslužan svjetski priznati techno producent i DJ, Petar Dundov. Kako ste vi zadovoljni finalnim produktom i čitavom suradnjom s Dundovom?

Jako smo zadovoljni sa završnim masterom! Petar je profesionalac, i iako nema puno iskustva s dub glazbom, uz malo komunikacije smo jako brzo došli do željenog zvuka, tako da možemo reći da smo jako zadovoljni njegovim angažmanom od strane PDV-a.

Po ovome što čujemo u pitanju je vrhunska produkcija, sve zvuči zaista svjetski. Imate li neke ambicije više usmjerene prema stranom tržištu?

Mi bismo rekli da se samo produkcija razlikuje od ostalih iz naše regije, no ako svjetski znači vrhunski onda hvala. Uvijek smo imali ambiciju da nastupamo na internacionalnom planu što ukazuju dvije veće europske turneje koje smo imali te više internacionalnih svirki nego domaćih.

Spomenuli ste europske turneje. Kakvi su dojmovi sa svirki u inozemstvu i kako vas je strana publika prihvatila?

Uvijek nam je zadovoljstvo i cilj nastupati pred što različitijom publikom, pa smo i na posljednoj turneji nastupali na veoma raznolikim mjestima. Publika je u većini slučajeva bila zainteresirana i angažirana, tako da smo sretni kako je cijela turneja prošla.

Vrlo brzo spremate i koncertnu promociju albuma u Pogonu Jedinstvo, a pročitali smo da ćete se sami pobrinuti za svjetla, vizuale i zvuk. Što još možemo očekivati? Imate i goste?

Tako je, 9.6. u Pogonu Jedinstvo imamo koncertnu promociju albuma koju ćemo ostvariti potpuno u vlastitoj produkciji, naravno uz veliku pomoć prijatelja. Potrudit ćemo se da u najboljem svjetlu prezentiramo našu audio video ideju. Osmislili smo koncept cjelonoćnog programa, pozvali smo Bass Culture Sound da napravi uvod i zagrijavanje prije koncerta u samom Pogonu Jedinstvo, a nakon koncerta u Močvari bit će after party na koji smo pozvali našu najbližu ekipu s kojima smo dijelili bine i festival, pa tako nastupaju Dubolik, Egoless, Mmmeniga i Funk Guru.

Djelujete i u nekim drugim projektima. Kakve daljnje planove imate za njih, ali i za Bamwise?

Da, svi u bendu su aktivni još u mnogim audio i vizualnim aktivnostima, od rada sa zvukom na drugim projektima ili u drugim bendovima, sa svjetlom na eventima ili u klubovima, vizualizacijama i interaktivnim projektima te grafikom i ilustracijom. Plan je i dalje nastaviti s radom na drugim projektima, no za Bamwise se već spremamo snimiti novi materijal, dok je trenutno sva pažnja usmjerena na promociju albuma tako da pozivamo sve  da dođu u petak 9.6. u Pogon Jedinstvo i Močvaru. Sigurni smo se da ćete se ugodno iznenaditi…

45 Shares
Muziku podržava