Backup muzike za osobne potrebe je kršenje zakona

Stjepan Vrečko
1857

Visoki sud Velike Britanije proglasio je ‘prženje’ CD-a za osobne potrebe ilegalnom radnjom.

Prema dosadašnjem zakonu, copyrightom zaštićeni uradak smio se kopirati s jednog medija na drugi sve dok je riječ o kopiji za osobne potrebe. Diskografi i drugi nositelji prava su se pobunili tvrdeći da će ostati bez prihoda, pa je sud zasad stao na njihovu stranu.

Po novome, možete kupiti album na CD-u i ukoliko ga želite prebaciti na svoj pametni telefon – trebali biste kupiti novi primjerak. Želite li ga slušati u automobilu, no ne želite da vam original strada – ne smijete ga snimiti na drugi CD, već trebate kupiti još jedan primjerak albuma. U teoriji, ne biste smjeli napraviti ni ‘backup’ vlastite fonoteke na računalu ili telefonu, a i automatski backup na neki cloud servis također je postao ilegalna radnja.

Muziku podržava

Sve što uključuje kopiranje nije dozvoljeno” kaže glasnogovornik britanskog Zavoda za intelektualno vlasništvo – “a to obuhvaća i kopiranje sadržaja s jednog medija na drugi, za što je potrebno dopuštenje vlasnika prava.”

S obzirom da Apple svojim korisnicima često sugerira da glazbu kupljenu preko iTunesa smiju ‘zapržiti’ na CD, odsad je i to kršenje zakona.

Kako ističe TorrentFreak, zakonodavna vlast traži rješenje ovog problema i tvrdi kako se zasad nisu susretali s prijavama protiv osobe koja je, primjerice, napravila backup svoje fonoteke, ali nositelji prava mogu tužiti takvu osobu ukoliko to žele.

Muziku podržava
Stisni