Švedska klimatska aktivistica Greta Thunberg iz dana u dan stvara lavinu reakcija, kako uživo, tako u prostranstvima interneta. Ovog je tjedna imala priliku otvoriti UN-ov summit o klimi, gdje je očitala lekciju svjetskim liderima.

“How dare you. You have stolen my dreams and my childhood with your empty words”, dio je Gretinog govora koji su prenijeli svi svjetski mediji.  Vjerojatno će s vremenom njen govor imati sličnu relevantnost i težinu kakvu je imao, primjerice, čuveni govor Martina Luthera Kinga 1963. godine.

Pored izvještavanja o njenom govoru, nizale su se reakcije i na to kako je Greta Thunberg ubila pogledom Donalda Trumpa, a i na to kako joj se Trump narugao. U moru reakcija, našle su se i one iz glazbene sfere.

Muziku podržava

Sve je više glazbenika koji pridaju važnost ekološkoj svijesti. Janelle Monae, Camila Cabello, Billie Eilish i Matt Healy iz 1975 samo su neki od glazbenika koji prenose poruke Grete Thunberg. Prenošenje poruke Grete Thunberg došlo je do novog levela, zahvaljujući remixu klasika Fatboy Slima “Right Here, Right Now”.

Očito, Fatboy Slim amenovao je taj remix, s obzirom na to da ga je i sam objavio na svom Facebooku. Inače, i sam Fatboy Slim godinama sudjeluje u raznim klimatskim kampanjama pa je tako prije deset godina sudjelovao u Oxfamovoj “Blue In The Face” kampanji, uoči klimatskog summita u Copenhagenu.

Muziku podržava