Jesi li ikada iskusio brzinsko dejtanje sa zanimljivim umjetnicima? Vjerujemo da nisi, a nismo ni mi. Dođi 14. lipnja u Vintage vrt na Artist Speed Dating u kojem ćeš moći otići na kratke spojeve s hrvatskim umjetnicima i otvoreno razgovarati u opuštenoj atmosferi s vremenskim ograničenjem od 5 do 10 minuta.

Idejna začetnica projekta je Martina Miholić Fluffy, multidisciplinarna i multimedijalna umjetnica koja se u sklopu novoga programa Vrtlarenje predstavlja gorespomenutim autorskim kolaborativnim projektom Artist Speed Dating. Živjela je i školovala se u Zagrebu i Londonu, danas radi, između ostalog, kao voditeljica galerija u HDLU. Njen rad stavlja naglasak na interaktivnost i isprepletenost različitih disciplina, a sami projekti ulaze i u područje sociološkog eksperimenta. Zalaže se za demokratičan pristup umjetnosti nastojeći dokinuti naizgled nepremostivu razliku između umjetnika i publike kroz ovaj jedinstven projekt.

Artist Speed Dating01
Martina Miholić na Artist Speed Date-u

Oduvijek se zanimala za područje komunikacije i načina kojima se predstavljamo drugima, a ideja joj je sinula dok je boravila u Londonu. Primijetila je kako u neformalnim situacijama ljudi ‘skeniraju’ jedni druge kroz nekoliko formaliziranih pitanja. Preuzimanjem brzinske forme dejtanja izvrće ustaljene predodžbe o površnosti takvih spojeva i koristi njihove prednosti:

Muziku podržava

“Uvijek su mi bile zanimljive kontradikcije i različite mogućnosti unutar jednog formata, tako me zanimalo do koje mjere možeš ili moraš biti fokusiran i koncentriran kako bi uspio ostvariti nepovršnu i sadržajnu komunikaciju unutar kratkog vremenskog razdoblja. Zanimalo me može li se brzo odnosno kratko povezati i sa sadržajnim.”

Projekt je provodila po cijeloj Hrvatskoj u galerijama na manifestacijama poput Noći muzeja, na Danima performansa u Varaždinu u staroj sinagogi, Splitskom salonu u Galeriji Umjetnina, u Galeriji Bačva HDLU-a, a katkada se performans smještao na simbolički potentna mjesta poput terase hotela ili gostionice pokraj željezničkog kolodvora. Vjerujemo da će ljetni vrt Vintagea biti odličan izbor za susret i komunikaciju.

Artist Speed Dating05

Martina uistinu poznaje vrhunske ljude pa na događaju možete očekivati raznovrsne lokalne umjetnike i iskusiti nešto što ste možda oduvijek htjeli – pitati ih o njihovom radu ili započeti novo poznanstvo.

Pri odabiru sugovornika ciljala je na zanimljive i ugodne sugovornike iz različitih disciplina, a za Muziku je otkrila koga sve možemo očekivati: “Posjetitelji će moći dejtati s dečkima iz Coded Edge, sjajnog modnog brenda kojeg obožavam nositi, Martinom Granić, koreografkinjom, plesačicom, dramaturginjom, ma ustvari svestranom umjetnicom, Sinišom Labrovićem, konceptualnim umjetnikom, Linom Kovačević, dizajnericom i VJ-icom, Markom Petrićem, mladim glumcem kojeg trenutačno možete gledati u predstavi Tesla Anonimus, Vidom Meić, umjetnicom/grafičarkom mlađe generacije koja ‘bude zrokala’ scenu, Ninom Miom Čikeš – arhitekticom osebujnog modnog stila.”

Artist Speed Dating04

Martina nam je za kraj otkrila neke odgovore posjetitelja na pitanje “Bi li izašao/la na spoj s vizualnim umjetnikom/com?

  • “Da, njih nije teško impresionirati, znaju se diviti ničemu.”
  • “Da. i oni su ljudi.”
  • “Pa da, mislim niš ne zarađuju, al količina free cuge koja ide uz njih gotovo sve nadoknadi.”
  • “Da, samo ako je mrtav i prepariran.”
  • “Da, ako je kapitalac.”
  • “Hoće li to utjecati na moj odnos s obitelji?”
  • “Ne, jer im je draže držati u rukama fotić nego mene za ruku.”
  • “Ne, ohladi mi se ručak dok to ispofotografira.”
  • “Samo ako nije lud i bez love.”
  • “Da, s njima se sve čini lakšim u životu.”

Artist Speed Dating održava se u sklopu projekta Vrtlarenje – Art hangouta ovoga četvrtka, 14. lipnja, u Vintage Industrial Baru. Riječ je o predstavljanju suvremenih umjetničkih praksi i kulturnih aktualnosti kroz raznovrsne performanse, projekcije, ali i druženja s lokalnom umjetničkom zajednicom.

82 Shares
Muziku podržava