Jučer nas je napustila diva afroameričke glazbe, ‘glas koji je Americi dao srce i dušu’. U karijeri koja se protezala kroz više desetljeća Aretha Franklin je prodala više od 75 milijuna albuma, postala je simbol američke snage te osobni simbol milijuna obožavatelja. Bila je utjelovljenje emancipacije kojoj su težile žene, manjine i brojni obespravljeni. Iako su je često stavljali na tron i prišivali joj titule kraljice glazbe, titana popularne kulture, Aretha je zadržavala skromnost: “Ja pjevam realistima. Onima koji prihvaćaju svijet takav kakav jest.”

Odabrali smo 17 posebnih fotografija koje govore tisuću riječi o Arethinom bogatom životu i ljudima s kojima je bila okružena:

1. Početak uspona

Portret za Atlantic Records

Impresivnim stasom i glasom širokog raspona, Aretha Franklin je osvajala pozornost svake osobe u prostoriji. Imala je potpunu kontrolu nad svojim darom i bila utjelovljenje afroameričke duše, poveznica između kulture i glazbe, glas jednog naroda i punopravna kraljica soula.

2. Aretha sa svojim petim Grammyjem

foto: Getty Images

Aretha je 1975. osvojila Grammy za obradu pjesme “Bridge Over Troubled Water”. To je bio njen peti uzastopni Grammy za najbolju r’n’b izvođačicu.

3. Na snimanju s producentom Jerryjem Wexlerom

foto: GAB Archive/Redferns

Aretha sa svojim dugogodišnjim producentom Jerryjem Wexlerom. Wexler je surađivao s najvećima svog vremena, od Zeppelina do Dylana, a poznat je i kao tvorac termina rhythm and blues.

4. Obiteljski portret

foto: Getty Images

Portret s ocem i sestrom. Arethin otac CL bio je baptistički svećenik i blizak prijatelj Martina Luthera Kinga. Njena sestra Carolyn također je bila pjevačica.

5. Vjenčanje s Glynnom Turmanom

foto: Afro American Newspapers/Gado/Getty Images)

Nakon burnog prvog braka s Tedom Whiteom, udala se za Glynna Turmana 1978. godine.

6. Portret

foto: Getty Images

Aretha pozira za portret oko 1970. godine. U tom razdoblju objavljuje pjesme “Spanish Harlem”, “Rock Steady” i “Day Dreaming”.

7. Aretha i Martin Luther King

Snagu svog glasa je koristila i u zauzimanju za građanska prava. Sudjelovala je u borbi za građanska prava Afroamerikanaca zajedno s Martinom Lutherom Kingom koji je bio blizak prijatelj njenog oca.

8. S Eltonom Johnom i Smokeyjem Robinsonom

foto: Getty Images

Zagrljena sa Smokeyem Robinsonom i Eltonom Johnom tijekom probe za koncert dueta kojim je prikupljala sredstva za pomoć zdravstvenoj krizi gay zajednice u New Yorku 1993. godine.

9. Prijateljstvo s Georgeom Michaelom

foto: Billboard

Kraljica i bijeli princ soula, George Michael, snimili su zajedničku pjesmu “I Knew You Were Waiting For Me”. Nedavno preminuli George se osjećao počašćen pjevajući uz divin bok: “Tretirala me kao sebi ravnog, iako ja to nisam bio.”

10. Omiljena pjevačica Muhameda Alija

Nastup na Muhammad Ali Variety Showu 1975.

Aretha je bila jedna od omiljenih pjevačica Muhameda Alija, a boksača je iznimno poštovala: “Stajao je sam u svojoj veličini. Istinski original poput Van Gogha i Rembrandta.”

11. Kako to čine velikani

Tom Jones je 1970. ugostio Arethu u svojoj emisiji “This is Tom Jones”. Upitao je o čemu bi mogli razgovarati, na što je pjevačica ležerno odgovorila: “Ne znam, ali što više razgovaramo, manje nam vremena ostaje za pjevanje”.

12. Dvije legendarne žene

Aretha u zagrljaju s Whoopi Goldberg. Whoopi ju je u svom oproštaju nazvala “glasom generacije”.

13. The Blues Brothers

foto: Billboard

S Blues Brothersima, Johnom Belushijem i Danom Aykroydom, glumila je u kultnom filmu. U potpunosti je zasjenila protagoniste i ukrala show kada je u restoranu zapjevala “Think”. Pogledajte koliko snažna i glamurozna žena može biti u rozim papučama.

14. Upoznavanje s Whitney Houston

foto: Michael Ochs Archives/Getty Images

Whitney Houston je bila njena dobra prijateljica: “Upoznala sam Whitney kada ju je njena majka Cissy, koja je pjevala sa mnom, dovela na jedno snimanje. Bila je tiha i pažljiva, lijepa mala djevojčica.”

15. Humanitarka

U plesnom zanosu za vrijeme prvog marša za oboljele od raka 1998. godine u Washingtonu.

16. ‘Besa’ Baracku Obami

foto: Detroit Free Press

Barack Obama poljubio je Arethu nakon nastupa u sklopu otkrivanja spomenika Martinu Lutheru Kingu, a nije mu strano bilo ni fist bumpanje sa ženom koju je iznimno cijenio.

17. Nastup pred papom

foto: Billboard

Među poglavarima koje je osupnula nalazi se i Papa Franjo.

18. Počasni doktorat

Harvardsko sveučilište joj je dodijelilo počasni umjetnički doktorat za glazbeno djelovanje 2014. godine.

19. Vječna diva

foto: The Nation

Njene glazbene virtuoznosti i djelovanja sjećat ćemo se još dugo, dugo vremena. Neka ti je laka zemlja, kraljice.

114 Shares