Apple će blokirati snimanje koncerata iPhoneom?

Muzika.hr - Glasno i jasno!
2594

Zbog patenta koji je 2009. razvio Apple, korisnici iPhonea možda više neće biti u mogućnosti snimiti svoje omiljene izvođače na nekom koncertu.

Gotovo svatko voli imati uspomenu s koncerta i jedna takva snimka, bez obzira koliko loša bila, emotivno je puno važnija od bilo koje profesionalne.

Još jednom nizu pokušaja borbe protiv piratstva i čuvanja autorskih prava pridružio se – ciljano ili ne – i Apple. Njegov patent u mogućnosti je blokirati kameru iPhonea koristeći infracrvenu tehnologiju. Uređaj je blokiran kroz vrijeme zapisano u kodu (može biti 30 sekundi, može biti 2 sata), ali sve ostale funkcije rade besprijekorno.

Muziku podržava

iPhone, iPod Touch i iPad2 mogu se opremiti senzorom koji prima signal s pozornice u kojem je kod s određenom porukom. Ukoliko aplikacija prepozna informaciju da je riječ o zaštićenom materijalu, kamera će se blokirati i neće biti moguće snimiti audio i video zapis, te fotografiju.

Prvotna ideja bila je puno normalnija i orijentirana na kulturu, primjerice muzeje, jer bi tako vlasnik telefona približavanjem kamere nekom izlošku mogao izravno na zaslon svog uređaja dobiti informacije o predmetu.

No potencijal su nanjušile glazbena i filmska industrija koje uporno pokušavaju zaštititi autorska prava posve promašenom i zastarjelom metodom. Pretpostavlja se da je svrha ove promjene pravna zaštita organizacija koje su vlasnici ekskluzivnih prava na snimke koncerata, a svi znamo da oni ne vole klipove stavljene na YouTube.

Upravo je YouTube najviše pod opsadom velikih korporacija koje uklanjaju sve zaštićene pjesme ili videa (probajte potražiti bilo što od Boba Dylana, Princea, Vana Morrisona…). Nemoguće je postaviti uradak koji je u vlasništvu Universal Music Groupa, Sony Music Entertainmenta i EMI-a jer su se udružile i napravile VEVO, a četvrta velika korporacija Warner Music Group ima ugovor s MTV-em.

Ključno pitanje koje se postavlja je zašto bi Apple svojim korisnicima prodao uređaj koji netko treći može blokirati neovisno o volji samog vlasnika uređaja, pa čak i samog proizvođača? No, da ne bude sve senzacionalistički nastrojeno, treba imati na umu da velik broj Appleovih ideja nikada nije zaživio u njihovim uređajima.

Imate li želju, cijeli patent možete proučiti na Freepatentsonline.com.

Muziku podržava
Stisni