Alizee: “Očekujem… uspjeh!”

3336

Alizee poznatija kao ‘zgodna mala francuska Lolita‘ objavila je svoj treći studijski album pod nazivom “Psychédélices“. Dvadesettrogodišnju Lolitu otkrila je Myléne Farmer 1999. godine na talent showu “Graines de Star” i pod njezinim okriljem izdaje prva dva albuma. Ubrzo nakon pobjede na talent showu izlazi joj prvi album s hitom “Moi Lolita”. U kratkom razgovoru rekla nam je sljedeće:

Da li je ovo prvi put da daješ intervju za neki hrvatski medij?
Da, ovo mi je prvi intervju za hrvatski medij i oduševljena sam time. Čula sam da je Hrvatska prekrasna zemlja.

Idemo se sada malo posvetiti tvojoj glazbi. Tko ili što je imao(lo) najviše utjecaja na tvoju glazbu?
Ako mislite na moj najnoviji album, tu je Jacques Fogne, koji je napravio mnoge od mojih pjesama. Zatim Alain Bachung, koji je napisao mnogo dobrih tekstova. Tu je i Oxmo Cuchino, francuski reper koji je radio i s Madonnom. Također tu je i neizbježni Daniel Darc. Jako smo dobro surađivali i vrlo sam zadovoljna svojom glazbeno-producentskom ekipom.

Nakon dva elektro-pop albuma koji su bili jako dobro prihvaćeni, tvoj novi album ”Psychédélices” posjeduje neke elemente pop balada i R’n’B-a, poput onog u pjesmi ”Décollage”. Namjeravaš li promijeniti svoj glazbeni stil?
Nemam baš puno iskustva u tom smislu, ne poznajem baš dobro područje R’n’B glazbe, premda je volim, ali moram priznati da sam se jako dobro zabavljala stvarajući primjerice pjesmu poput “Idéaliser”, tako da uopće nemam ništa protiv da u budućnosti opet napravim nešto slično.

Koja pjesma s novog albuma ti je najdraža, i zašto?
Najviše volim pjesme “L’effet”, “Fifty Sixty” i “Mademoiselle Juliette”. “L’effet” govori o mojoj kćeri i zato mi najbolje odgovara, nekako mi je najbliža.

Muziku podržava

Smeta li to što te mnogi zovu ‘francuskom Britney’?
Ne, uopće ne. Mi zapravo i nemamo istu glazbu, nemamo isti imidž, a ljudi me tako zovu, meni to ništa ne smeta… Zapravo…, dodala bih da mi to pomalo i laska. Cijenim njen rad. Britney Spears poštujem, a i veliki mi je uzor bez obzira na sve njene probleme u privatnom životu. Novi album joj je odličan.

Kako se veliki uspjeh pjesme ”Moi Lolita” odrazio na tvoj privatni život?
Imam sreću sa svojim životnim okruženjem. Moji roditelji i moja obitelj su uvijek uz mene, podržavaju me u svemu što radim pa sam jako dobro podnijela uspjeh, posebno početak velikih uspjeha. Nadam se da mi uspjeh nikada neće ‘udariti u glavu’ i da će uvijek biti tako. No uvijek ću se sjećati tih prvih osjećaja kada shvatite da imate veliki hit, i to u svjetskim razmjerima. Za mladu osobu poput mene – to puno znači. Bilo je nezaboravno…

Namjeravaš li stvarati glazbu za publiku koja ne govori francuski i misliš li da bi to bilo od ključne važnosti za tvoj karijeru u budućnosti?
Ja ne govorim engleski dobro, zapravo znam ga jako malo. Gotovo nikako ne mogu razgovarati na engleskom, ali sam ipak snimila nekoliko pjesama na engleskom jeziku u svojoj karijeri. Međutim u Njemačkoj, Španjolskoj i Italiji puno više vole kada pjevam na svom francuskom.

Uostalom drago mi je što kroz pjesmu mogu približiti francuski jezik svima u svijetu. Učim intenzivno engleski, a u budućnosti planiram i dalje snimati podjednaki broj pjesama na francuskom i engleskom jeziku. Mislim da čovjek svakako treba poštovati i čuvati svoje nacionalne korijene.

Kako objašnjavaš svoju diskografsku pauzu od četiri godine? Da li so vodila neki drugačiji život?
Ne, nisam živjela puno drugačije. Vodila sam normalan, miran obiteljski život, ali sam se istovremeno bavila i svojim zvanjem, dakle glazbom. Naravno, nastojala sam se maksimalno posvetiti svojoj kćerkici i obitelji. Glazba i obiteljski život jednako su mi važni, i trudit ću se da tako i ostane.

‘Moi Lolita’ znači ‘Ja Lolita’. Da li si bili nervozna pri prvom susretu s Myléne Farmer?
Upoznala sam Myléne kad sam imala 15 godina i imala sam sreće što sam mogla raditi s njom. Od nje sam puno naučila i to mi je jako koristilo. Ona je stvarno jedna divna osoba, prepuna vrlo korisnih životnih pouka.

Što misliš o Marion Cotillard i njenom uspjehu? Mislim tu prvenstveno na njen Osckar za ”La Vie En Rose”?
Oh, Marion… ja kao Francuskinja posebno cijenim njen uspjeh i jako, jako sam ponosna na nju. Mislim da je to dobro i za francusku, ali i za europsku kulturu.

Što očekuješ od svog novog albuma?
Očekujem da mi se otvore mnoga nova vrata, kao što je bilo na početku moje glazbene karijere. Očekujem nova poznanstva i susrete. Očekujem da će me drugi kompozitori približiti nekoj drugačijoj glazbi, nekom drugačijem izričaju, od ovog sada i nadam se da ću s ovim albumom isto toliko putovati kao s prva dva.

Očekujem dobre reakcije publike, koje se uostalom već i događaju. Očekujem daljnji uspon svoje karijere. Očekujem… uspjeh!

(Muzika.hr/Obiteljski radio, Media servis/Menart)

Muziku podržava