Zvuk starih vremena

  1591

  David Gahan & Soulsavers

  Angels and Ghosts

  Datum izdanja: 23.10.2015.

  Izdavač: Columbia Records / Menart

  Žanr: Alternative, Elektronika, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Shine
  2. You Owe Me
  3. Tempted
  4. All Of This And Nothing
  5. One Thing
  6. Don’t Cry
  7. Lately
  8. The Last Time
  9. My Sun

  Uglađeni momak zavodljivog glasa i istinske želje za zadovoljstvima svih vrsta Dave Gahan po drugi put koalira sa Soulsaversima na kojima istražuje rockerskiji zvuk od matične mu grupe Depeche Mode, a također se okušava kao autor stihova.

  Angels and Ghosts” zvuči kao zagubljena ploča grupe Depeche Mode i to joj je najveća prednost i najveća mana.

  Od nasljednika Keitha Richardsa po pitanju autodestrukcije do… hm…. nasljednika Keitha Richardsa što se tiče pobjede nad unutarnjim demonima – tako se nekako može opisati životni put Davida Gahana, čovjeka koji uslijed promjene svog životnog stila može promijeniti prezime u Ve-Gahan. Gahanova životna odiseja vrlo je inspirativna za pjesme o ostavljanju, ponovnom sastavljanju, nezadovoljstvu, lutanju, slatkim grijesima i strastvenim trenucima, a kad čovjek još piše stihove o tome, onda, dojam bi bio, imamo autentičnu ploču. “Angles & Ghosts” nastavlja tamo gdje je “The Light and The Dead See” stala: pričice iz vizure nemirnog lutalice s okusima bluesa, gospela, electronice i dark popa lako se hvataju za uho. Ljubitelji faze grupe Depeche Mode iz vremena “Songs of Faith and Devotion” rado će pozdraviti bluesy zvuk uvodne “Shine“, no uoči sjajnim gitarističkim dionicama, osjeća se ziheraški pristup: dok je matična grupa 1993. bila na rubu živčanog i još kojekakvog sloma te to vjerno prenijela na snimku, ovdje je riječ o prekaljenim studijskim profesionalcima koji mračan svijet poroka, neuzvraćenih ljubavi i životne praznine su ipak vidjeli iz druge ruke. Čak i Gahan zvuči pripitomljeno, kao da se sjedeći u fotelji rado prisjeća svojih ne baš tako bajnih dana i na kraju zaključuje: “Ma, lijepo mi je ovako“.Dok je “The Light and The Dead See” svoju snagu povlačila iz friško pronađene međusobne kemije Gahana i Soulsaversa, ovdje takvog iznenađenja nema. Svi znaju što treba očekivati. Na ovoj ploči su sve pjesme solidne, no nema “Condemnation” ili “I Feel You”, koje će prijeći granicu komfora i kod slušatelja izazvati trnce, strepnju oko toga hoće li Gahan preživjeti katarzu i dočekati idući dan.

  Čak i prethodan album Depechea “Delta Machine” imao je trenutke u kojima su momci riskirali, nalazili inspiraciju da svoje mračnjačke impulse istjeraju na svjetlo dana. To ne znači da se “Angels and Ghosts” neće slušati: naprotiv, riječ je o vrlo uhu ugodnoj ploči, samo što je na prethodnim albumima sličan skup tema obrađen bolje.

  Muziku podržava