Zvuci iz kanalizacije

  1645

  Blut Aus Nord

  MoRT

  Datum izdanja: 23.10.2006.

  Izdavač: Candlelight / Trolik

  Žanr: Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Chapter I
  2. Chapter II
  3. Chapter III
  4. Chapter IV
  5. Chapter V
  6. Chapter VI
  7. Chapter VII
  8. Chapter VIII

  Peti studijski album ovoga francuskog trojca napokon je ugledao svjetlost dana, i to pod okriljem elitistički nastrojenog Candlelight Recordsa za kojeg je izdavao i kultni Emperor. Čime je onda jedan takav bend kao Blut Aus Nord zaslužio pažnju gospode managera i promotora?

  Odgovor bi možda mogao ležati u činjenici da je Blut Aus Nord od svog samnog početka nudio atmosferičan, hladan i beznadan black metal, znalački odsviran, te upakiran u celofan, na pola puta između undergrounda i black metal mainstreama, kao stvoren za odmetnute filozofe opsjednute ezoteričnim i transcendentalnim.

  Ma koliko god ovo gorenavedeno zvučalo pretenciozno, riječ je o doista dobrom bendu u čijim smo izdanjima kao što su npr. “Ultima Thule” i “The Mystical Beast Of Rebellion” uživali početkom ovoga stoljeća. No nakon njihovog “The Work Which Transforms God”, bend se okrenuo eksperimentiranju i manje ortodoksnom black metalu, pa je njihov sadašnji stil podosta avantgardan i u najmanju ruku, čudan.

  Tražeći bendove s kojima bi se sadašnji Blut Aus Nord mogao usporediti, eventualno dolazimo do Anaal Nathrakha, no ipak nije sasvim jasno gdje ovaj bend spada. Post-black možda? Kada se prestane opterećivati s klasifikacijom i posluša se “MoRT” (kratica za Metamorphosis Of Realistic Theories (!!!!)), susrećemo se s prilično bolesnom kombinacijom black metala, dark ambienta i to sve s određenim industrial štihom.

  Muziku podržava

  Pjesme nemaju imena, što začudo, i jako odgovara, jer je varijacija između pjesama iznimno malena. Tremolo riffovi na ovom izdanju posve izostaju, dok primat u potpunosti preuzimaju klavijature i/ili samplovi. Kada se i pojavljuju, riffovi su više doomersko-progresivno-industrial, te zvuku daju dubinu i pridonose sablasno-šizofrenoj atmosferi. Kompozicija je iznimno asimetrična; na jednoj su strani apokaliptični zvukovi klavijatura, dok su na drugoj spori bubnjevi i morbidni vokali.

  Da se u to uvjerite, možda je najbolje poslušati “Chapter III“, koja odiše skoro pa ritualnom atmosferom, ili recimo “Chapter V” na kojoj se pojavljuju solidni clean vokali. Ovdje je apsolutno sve podređeno atmosferi, pa tako posebno pjesme kao što su “Chapter VII” djeluju nepotrebno i previše slično ostatku albuma.

  Jer koliko god oni doista bili majstori ugođaja, album je pretjerano kaotičan, umara i nije lagan za slušanje. Iskreno je za sumnjati da bi se ovaj novi uradak mogao svidjeti nekome tko sluša black metal; prije bi se svidio fanu SunO)))-a. Mislim da je Blut Aus Nord ipak malo precijenio svoj auditorij i da on nikako nije spreman za ovakav koncept.

  Previše eksperimentiranja može biti kobno; kako se ono kaže u narodu – ‘previše kuhara, loša juha’. No nekad je bolja i loša juha, nego ostati gladan. Bon apetit!

  Muziku podržava