Zvijezde pjevaju

  3259

  Swingers

  Ljubav i moda

  Datum izdanja: 02.04.2009.

  Izdavač: Aquarius Records

  Žanr: Pop, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Osmijeh – Marko Tolja
  2. Svi trče oko male Sue – Miro Ungar
  3. Djevojko mala – Davor Gobac
  4. Dok plešeš twist – Zdenka Kovačiček
  5. Dok razmišljam o nama – Swingers
  6. Prolazi sve – Tedi Spalato
  7. Vino i gitare – Gabi Novak
  8. Krovovi – Rivers
  9. Cigareta – Mirko Fodor
  10. Drvosječa da sam ja – Zoran Predin & Iva Visković
  11. Svemu dođe kraj – Maja Posavec
  12. Ljubav i moda – Swingers
  13. Sedamnaestogodišnjoj – Kristijan Beluhan

  Album “Ljubav i moda” grupe Swingers i suradnika bi trebao predstavljati podsjetnik na šarmantne i nevine dane početka šezdesetih kada su top listama harali twist, sentiši i neuobičajeno romantične pop pjesmice, prije nego što su stigli The Beatlesi, The Beach Boysi, The Rolling Stonesi i Bob Dylan. Osnovni stil je swing, ali ima tu i countrya, rockabillya, twista.

  Uz pomoć poznatih grla pokušava se rekreirati klasičan zvuk tog doba (u čemu je uspio Miro Ungar) ili poigrati se sa zvukom te stvoriti nešto novo (što je pošlo za rukom Zoranu Predinu i Ivi Visković te Tediju Spalatu).

  Gabi Novak je rutinsko žmirećki prošla kroz “Vino i gitare“, a i Riversice su unijele dašak mladosti u “Krovove“. Ugodno je iznenađenje Maja Posavec iz Detour čija je verzija “Svemu dođe kraj” rijetka snimka na albumu koja sadrži potrebnu dozu empatije za materijal. Gore navedeni su jedini koji su uspjeli snimiti nešto što vrijedi poslušati više puta.

  Osnovni problem ove kompilacije je taj što teško daje odgovor na pitanja: zbog čega su odabrane baš ove pjesme, u baš takvim aranžmanima, što se njima htjelo postići. Bazični odgovor je – želi se spasiti iz zaborava jedan stil, jedno vrijeme i obilje dobrih pjesama.

  Muziku podržava

  Slušajući ovaj album dobiva se dojam da je izvođačka i aranžerska inspiracija vrlo upitna. Ako se većina tih pjesama može naći u drugim verzijama, šteta bi bila propustiti tu priliku, pogotovo što ovakve verzije nude jako malo novoga, svježega, drugačijega i malo je vjerojatno da će ovakve izvedbe ikoga zainteresirati da ide dalje kopati po tom glazbenom razdoblju.

  Mladi i perspektivni Marko Tolja se izgubio u nemogućem (neprirodnom je bolja riječ) aranžmanu “Osmijeha“, Davor Gobac je doslovno upropastio “Djevojko mala“. Mirko Fodor i Robert Mareković su rutinski pretrčali sve što su morali u “Cigareti“, Kristijan Beluhan je otpjevao dobro, ali bezizražajno “Sedamnaestogodišnjoj“. Autorska pjesma “Ljubav i moda” je preduga.

  Ostatak je solidan ali ne pretjerano nadahnut komad retro popa koji će podnijeti da se posluša jednom, a onda prepustiti zaboravu.

  Iako je njihov prošli album dobio Porina, teško je očekivati da će “Ljubav i moda” ponoviti taj uspjeh. Na žalost, kao komentar na većinu izvedbi ovih evergreena može se reći samo jedna riječ: beznačajno.

  Muziku podržava