Zvijezda je rođena i ide do jaja

  6025

  Kandžija

  Narodnjaci

  Datum izdanja: 11.05.2009.

  Izdavač: Dallas Records

  Žanr: Hip-hop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Narodnjaci (skit)
  2. Neodgovorni govori
  3. Bič
  4. Jelena
  5. Obična priča
  6. Bicikl (skit)
  7. Bicikl
  8. U trendu
  9. Urbana seljačina
  10. Vladaju svijetom
  11. Betmen
  12. Zemljopis
  13. Stare mrcine
  14. Nema spasava
  15. Na Valentinovo
  16. Državnik novog kova
  17. Reprize
  18. Malo sutra
  19. Nije zadnja

  Svi ste vjerojatno upoznati s legendarnim prvim studijskim izdanjima TBF-a i Ede Maajke. Album provokativnog imena “Narodnjaci” koji je nedavno izdao osječki reper Kanđžija je baš na tom tragu.

  Inače, Kanđžiju sam prvi puta gledao još prije tri godine kada je nastupao na UFO festivalu, te se već tada pokazao kao iznimno talentirani tekstopisac. Kako dolazi iz Osijeka, proboj mu baš i nije bio lak, no njegova kvaliteta je još jednom došla do izražaja te je konačno dobio priliku predstaviti svoj materijal.

  “Narodnjaci” sadrže 19 pjesama, a album su producirali Toza, Sett, Koolade, te sam Kanđžija. Već od starta kreće direktno i s pjesmom “Neodgovorni govori” gađa ravno u meso – “Kažem kako je, ne znam fino zapakirat, bič mora lupit, ne mogu prešutit nemam mira, a tu je blato, štoviše mulj, džabe se pravit kul i svima ću stat na žulj, i neću reć da mi je žao, tad bi lago, zapravo meni je baš drago“.

  Jelena” je super ska stvar koja će na koncertima publiku vjerojatno dovoditi u ekstazu, dok “Obična priča” govori o braku nastalom nakon što je tipu cura ostala trudna – “On nju napumpa, priča je tužna, ne to nije ljubav to je muka, obična priča koju zna već svako, mlada vam je ona sa velikim stomakom“.

  Muziku podržava

  U trendu” s refrenom “Super sam odjeven, obuko me Neven” je ironija na današnju kvazi-elita-ekipu, dok je “Urbana seljačina” još jedna posveta istoj toj ekipi koja nas okružuje na svakom koraku. “Vladaju svijetom” je priča o sisama koje ‘vladaju svijetom’, “Zemljopis” o američkim reperima koji se pojavljuju na MTV-u i raznim drugim TV kanalima i prodaju razne krimo-priče.

  Stare mrcine” govori o sponzorušama tipa Vlatkica, Simonica koje se radi love udaju za stariju ekipu, “Državnik novog kova” o prodanim političarima koje boli briga za državu (“To su državnici novog kova (govna), ali još više vole novac (jer su govna), zato idemo im dat glas, poslije onda možemo se pitat zašto ništa ne valja“).

  Nije zadnja” mi je definitivno najbolja stvar na albumu, s porukom za kraj “Tek sam počeo, ova stvar mi nije zadnja, i prestajem srat, ali samo za sada“. Na toj stvari mu ujedno gostuju naši najbolji reperi Alejuandro Buendija, Woo i Edo Maajka te nižu rime kao u najboljim danima.

  Kanđžija na albumu ide već utabanim stazama koje je napravila spomenuta ‘starija’ reperska ekipa, i što je najbitnije jako kvalitetno nastavlja tim putem. Progovara o aktualnim temama, o kojima svi sve znamo, ali ne govorimo te nas tjera na razmišljanje o njima. Na albumu su beatovi dosta lagani, tekst je u prvome planu, i ta kombinacija mu daje šansu i za nešto komercijalniji uspjeh.

  Ovo je definitivno jedan od najboljih debitantskih rap albuma koji sam čuo zadnjih godina ili da citiram Kanđžiju “Do jaja, od početka do kraja, bez auta, para, sisa, kompromisa“.

  Muziku podržava