Panonska tuga Zrinke Posavec

  362

  Zrinka Posavec

  Gradovi i sela

  Datum izdanja: 29.06.2018.

  Izdavač: Mast produkcija

  Žanr: Etno, Folk

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Zumbul Jelo
  2. Jesen stiže Dunjo moja
  3. Ako želiš moje srce
  4. Protuletje se odpira
  5. Sve se more
  6. Oj, šumice zelena
  7. O, gdje si dušo
  8. Ljubio sam 18 curica
  9. Senjicu senjala
  10. Sjajna zvijezdo
  11. Zajdi, zajdi, jasno sonce
  12. Za tebe

  Iako je još uvijek u širem medijskom prostoru poznatija kao “starija sestra Maje Posavec”, Zrinka Posavec radi iz petnih žila da se to promijeni. I ima potpuno pokriće za to, Zrinka Posavec ima poseban umjetnički senzibilitet kojim su rijetki blagoslovljeni, ima akademsku širinu i obilje emocija u svom izričaju – obično oni koji imaju ovo prvo, nemaju ovo drugo, ili obrnuto.

  Na drugom albumu Zrinka je zašla još dublje u etno glazbu s “ovih prostora”. Njena najveća ljubav nalazi se na prostoru između rijeka po imenu Sava, Drava, Dunav, Tisa, Bosut, no Posavec se ne libi ući u prostor dalmatinskog i makedonskog folklora. Iako se album zove “Gradovi i sela”, po ugođaju pretežu seoski, ruralni motivi. Za razliku od albuma prvijenca “Pantomima”, ovaj je album u još nižoj brzini, još zahtjevniji za slušanje, odlazi još više prema stoičkom senzibilitetu.

  Muziku podržava

  “Gradovi i sela” su refleksivna, instrumentalistički ogoljena, tugaljiva priča, u kojoj čak i veseliji naslovi zvuče turobno, a moment olakšanja, rugalica “Ljubio sam osamnaest curica” dolazi kad se slušatelj već uvukao u opću melankoliju Panonske nizine ili odlučio presjeći sve jednim humpa cumpa hitićem kakve puštaju na formatiranim radijskim stanicama u supermarketima. Ekipa s kojom je svirala na “Pantomimi” se uglavnom promijenila, ostao je udaraljkaš Borna Šercar, Hojsak & Novosel su postali traženi kao vrstan duo, Zvjezdan Ružić je demonstrirao snagu sa svojim sekstetom, no treba reći da novi muzičari s kojima Zrinka stvara muziku itekako posjeduju znanja i vještine da Zrinkinom glasu dodaju boju i pozadinu.

  Zrinka se, čini se, najviše našla s pijanisticom Kristinom Bjelopavlović-Cesar, jer je klavir nekako najupečatljiviji instrument, kontrabas svira Goran Delač, bubnjeve i udara spomenuti Šercar, vibrafonist je mladi lav Šimun Matišić koji sa Zrinkom čine dobar spoj. Posavec u svom vokalu ima nešto od neiskvarenosti i čistoće jedne Sandy Denny, što ovaj album čini kao primjerenu kolekciju za ljubitelje ozbiljne narodne muzike.

  Muziku podržava