Shout Out Louds: Zreli švedski indie pop

  181

  Shout Out Louds

  Ease My Mind

  Datum izdanja: 22.09.2017.

  Izdavač: Merge

  Žanr: Indie Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Jumbo Jet
  2. Paola
  3. Porcelain
  4. White Suzuki
  5. No Logic
  6. Ease My Mind
  7. Oh Oh
  8. Throw Some Light
  9. Crying Game
  10. Angel
  11. Souvenirs

  Glazbeno gledajući, Švedska je oduvijek bila meka za odlične bendove. Razlozi za to su mnogostruki, a jedan od najbitnijih je svakako da svatko tko poželi može naučiti svirati instrument koji god poželi. To je jako dobra fora s kojom i mi imamo koristi jer svako malo otkrijemo neki odličan bend sa sjevera Europe.

  Shout Out Louds nisu nepoznat bend, na sceni su preko 15 godina, a njihov prvijenac “Howl Howl Gaff Gaf” je stvarno poseban i ostat će (barem meni) zapisan kao vrhunsko ostvarenje još dugo, dugo vremena. Prijašnji rock zvuk pokušali su zamijeniti mnogim stvarima, uključujući i nekom njihovom verzijom synth popa, a danas su se vratili na prokušanu formulu s prekrasnim indie pop melodijama.

  Muziku podržava

  “Ease My Mind” im je peti album u karijeri i ovako na prvu mogu reći da je i najbolji nakon prvijenca. Novi album je protkan zanimljivim rješenjima s kojima otkrivaju da su sjevernjaci zbog svojevrsne hladnoće u zvuku, ali tu hladnoću u svakoj pjesmi rastope s nizom interesantnih rješenja zbog čega svaka pjesma djeluje da bi mogla postati singl.

  Glazbeno gledajući, Shout Out Louds bi najlakše mogli usporediti s onim što godinama rade njihovi sunarodnjaci Peter Bjorn and John, dok su se lirički od početka dosta promijenili, što su i sami rekli. Na početku karijere bili su zaneseni svijetom oko sebe punim ljubavi, dok danas malo drugačije sagledavaju stvari i to više djeluje kao zreliji osvrt na svijet oko nas kroz emocije. Sami kažu da se ne bave analiziranjem, što je i jako dobra stvar.

  Uvodne dvije stvari “Jumbo Jet” i “Paola” najbolje opisuju ono što se na albumu nalazi. Kroz melodiju na akustičnoj gitari, nadodano je pregršt dodataka koje pjesme čini sjevernački hladnim, ali izrazito sanjivim s nekom vedrinom u sebi. Upravo drugo spomenuta “Paola” mogla bi postati najzapamćenija skladba albuma pa ne čudi što je odabrana za sljedeći singl.

  S naslovnom “Ease My Mind” album dobiva prekretnicu jer nakon nekoliko pjesama vođenih synthovima dobivamo skroz laganu pjesmu s emocijama. Raniji singl “Oh Oh” je predivan hit za radijski eter, dok album završava sa “Souvenirs” koja je na neki način pandan naslovnoj skladbi.

  Ovaj švedski bend teško može postati veliki kao neki njihovi sunarodnjaci, ali nikad ne reci nikad. Ono što je sasvim jasno jest da su i na petom albumu napravili poprilično dobar posao te i dalje djeluju podosta svježe i energično. Naravno, ja žalim za onim zvukom s kojim sam ih zavolio na “Howl Howl Gaff Gaf”, ali “Ease My Mind” pokazuje da se i nakon istraživanja bend može pronaći u jednom novom zvuku i dobro zvučati pa je uvijek bolje poslušati neki bend koji pokušava gurati svoje stvaralaštvo prema naprijed, nego da se uvijek vrti u krug s jednim te istim stvarima.

  “Ease My Mind” je pravi švedski indie pop album i kad uzmemo svu tradiciju koju Šveđani imaju u tom žanru, jasno je da smo dobili još jedan poprilično dobar album za duge zimske noći.

  Muziku podržava