Zreli-laganini-album-to-be

  2039

  Common

  Be

  Datum izdanja: 24.05.2005.

  Izdavač: Geffen Records / Aquarius Records

  Žanr: R&B

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Be
  2. The Corner
  3. Go!
  4. Faithful
  5. Testify
  6. Love Is…
  7. Chi-City
  8. The Food (live)
  9. Real People
  10. They Say
  11. It’s Your World, Pt. 1&2

  Common je tijekom ’90-ih godina bio poznat kao jedan od rijetkih repera koji ne teže tada popularnom gangsta rapu i raznim komercijalnim primjesama spomenutog. Tako je tek 1997. godine, sa svojim trećim albumom “One Day It’ll All Make Sense” postao poznat široj publici, a album izdan 2000. godine “Like Water For Chocolate”, na kojem su gostovali Macy Gray, Mos Def, Femi Kuti, mu je donio onaj pravi uspjeh. Ove godine je izdao i svoj šesti album, jednostavnog imena – “Be“.

  Za Commona, čije pravo ime je Lonnie Rashied Lynn, i njegov album “Be” su karakteristični tzv. ‘pametni tekstovi’. Tako bih to najednostavnije opisala. Njegove lyricse čine inteligentne rime, koje imaju nekakvog smisla i nose neku poruku. I sve je to ukombinirano u malo ležerniji jazz-soul-hip-hop. Ne baš prečesta kombinacija, što je dakako pozitivno, s obzirom na svakojaki komercijalni hip hop kojim nas obasipaju,te svaka pohvala producentskom dvojcu – Kanye West i Dilla.

  No ipak, pomalo je razočaravajuće to što je od 11 pjesama koje su na albumu, dvije-tri su sa malo jačim beatom, dok je ostatak u ležernijem tonu, što dovodi do zasićenja nakon nekoliko slušanja, bez obzira što je broj pjesama relativno malen. Među takvima, ležernijima, je i prvi singl “The Corner“, za koji meni zaista nije jasno zašto je baš ta pjesma skinuta za prvi singl, jer da na albumu i boljih, ima. Među pjesmama koje su vrijedne pažnje su “Be”, koja otvara album, posebice zbog zaraznog bass intra, te “Real People” i “It’s Your World, Pt. 1&2“, sa već spomenutim zrelim lyricsima. Ne smijem zaboraviti niti na “The Food“, koja je live izvedba Kanye Westa i Commona.

  Sve u svemu osjeća se Commonova zrelost, koju najviše primjetite poslušate li njegov debut album “Can I Borrow A Dollar?”, a nakon toga “Be”. Common je očito krenuo malo laganije i zrelije, no sve je to moglo ispasti i puno zanimljivije.

  Muziku podržava