Živio kralj

  1853

  The Decemberists

  The King Is Dead

  Datum izdanja: 14.01.2011.

  Izdavač: Rough Trade / Dallas Records

  Žanr: Folk-Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Don’t Carry It All
  2. Calamity Song
  3. Rise to Me
  4. Rox in the Box
  5. January Hymn
  6. Down By the Water
  7. All Arise!
  8. June Hymn
  9. This Is Why We Fight
  10. Dear Avery

  The King Is Dead” šesti je album ovog po mnogočemu specifičnog benda koji su mnogi s nestrpljenjem očekivali.

  Razlog nestrpljivosti nalazi se u činjenici da je prethodnik ovog
  albuma, “The Hazards Of Love“, opće priznato remek-djelo u novijoj
  glazbenoj kulturi, pa je mnoge zanimalo što i kako će The Decemberists
  dalje.Sami članovi benda kao da nisu osjetili taj nevidljivi pritisak (a ako i jesu, nisu to ničim pokazali) pa su snimili jedan sasvim ‘običan’ album, koji iako ima sličnosti s njihovim prethodnim albumima, ima i razlika. Sve u svemu ovo nije još jedno glazbeno remek-djelo, ali nije ni loše, više nekakva stagnacija u dobro im znanim muzičkim vodama.The Decemberists su osnovani 2001. godine i dolaze iz Portlanda. Upoznali su se u turskoj kupelji i kao veliki zaljubljenici u indie glazbu odlučili su osnovati vlastiti bend. Iako The Decemberists sami sebe svrstavaju u taj danas sveobuhvatni indie žanr, oni ipak nisu tipičan indie bend, već su rastegnuli granice tog žanra do engleske folk glazbe i američkog countrya, a tekstovi im uglavnom sadrže povijesnu tematiku.

  Veliki su pobornici komunizma i u posljednjoj predsjedničkoj kampanji u SAD-u, na Obaminom skupu u Portlandu, odsvirali su sovjetsku himnu. Iako su diskografski aktivni i marljivo snimaju i objavljuju albume, tek s trećim albumom “Picaresque” postižu snažniji proboj na glazbenoj sceni. 2006. godine objavljuju još uspješniji album “The Crane Wife”, da bi svoj današnji kultni status stekli objavljivanjem rock bajke “The Hazards Of Love“, 2009. godine. Album je to koji pruža savršen spoj glazbe, povijesti, bajke i mašte.

  Muziku podržava

  Sa šestim albumom “The King Is Dead” nisu išli u tolike krajnosti, nisu čak potezali ni za engleskim folkom, nego su jednostavno ostali doma i snimili vlastiti pop-rock-country album. Ovaj album inspiriran je grupom R.E.M., po riječima frontmena Colina Meloya zaista i vuče na glazbu R.E.M.-a, a kako bi dojam bio potpun, na albumu im je gostovao i Peter Buck.

  Već u uvodnoj “Don’t Carry It All” jasno je o kakvom se albumu radi. Lagan i akustičan pop rock country, s onim specifičnim indie prizvukom kakav mogu samo The Decemberists odsvirati. “Calmaty Song” glazbeno najviše dočarava riječi Colina Meloya dok “Rox In The Box” svojim folk zvukom najviše podsjeća na prethodne albume. Najavni singl i pjesma u kojoj uz početne dvije gostuje Peter Buck, “Down By The Water“, jedna je od najenergičnijih, a ujedno i najupečatljivijih pjesama na albumu.

  All Rise” u potpunosti je country pjesma koja u njihovoj izvedbi zvuči i više nego zanimljivo. “This Is Why We Fight” druga je najupečatljivija pjesma na albumu i pjesma koja se zasada najviše vrti na radijskim postajama.

  Sve u svemu The Decemberists su nam, iako ovim albumom nisu duboko zalazili u englesku prošlost i engleski folk, ponudili jedan sasvim solidan i korektan album. Zasigurno nije njihov najbolji, ali teško je nadmašiti remek-djelo “The Hazards Of Love“; “The King Is Dead” je unatoč imenu nekako opuštajuć i zabavan album.

  Muziku podržava