Zimsko osvježenje za ljetne dane

  2197

  Radio Aktiv

  Grije nas isto sunce

  Datum izdanja: 15.10.2012.

  Izdavač: Spona / Aquarius Records

  Žanr: Pop, Reggae, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Svaku noć, svaki dan
  2. Vrtimo se
  3. Stvaran svijet
  4. Pravda
  5. Senzacija
  6. Vrijedi li
  7. Piši kući propalo je
  8. Vremenu na volju
  9. Ostao si sam
  10. Što god da bude
  11. Vrtimo se – Remix

  Kada jedan bend pohara mnoge demo festivale, potpuno je jasno da se radi o velikom potencijalu na koji treba obratiti pažnju. Radio Aktiv već je dokazao o kakvom je bendu riječ sa singlom “Vrtimo se”, a sad evo i cijelog albuma.

  Nagrada za pobjedu na HR demo klubu bila je snimanje albuma u profesionalnim uvjetima. Nakon nekoliko demoa, sedmerac se prihvatio posla i malo po malo složio jedan od najupečatljivijih debija u 2012. godini. Nisu žurili i sve napravili u nekoliko tjedana, već je prošlo skoro godinu dana i rezultat se vidi, čuje i osjeti na “Grije nas isto sunce“.Mali problem je taj što album zvuči ljetno, pa u ovim sumornim mjesecima sve zvuči pomalo ironično, ali nije njihova krivica što postoje samo dva datuma za izdavanje albuma u Hrvatskoj, onaj prije ljeta i onaj na kraju godine. Kako bi sve bilo zbrda-zdola da je ranije izdan, a sljedeće ljeto bi možda bilo i prekasno, jedini termin bio je ovaj.Radio Aktivu daju mnoge žanrovske odrednice, ali oni su u osnovi reggae-ska bend s velikim utjecajem zaraznih pop rock melodija. To su već i dokazali izrazitim hitom “Vrtimo se” koji je imao vrlo zapaženu ulogu u 2012. Takvih pjesama na albumu ima napretek što daje zaključak da smo dobili jedan vrlo dobar i sposoban bend koji je u mogućnosti iskomercijalizirati svoje ideje, a da pri tome ostanu svoji.

  Pri tome mislim da i dalje balansiraju zvukom kakvog sviraju još iz demo voda, ali je sve čišće i upečatljivije, a teme su većinom socijalno angažirane, pa pokazuju da zarazne melodije nemaju isprazne i glupe tekstove, već da govore o nečem bitnom.

  U neku ruku “Grije nas isto sunce” mogao bih usporediti s prvim albumom Green Daya iz aktualne trilogije gdje je složen hit do hita jer “Grije nas isto sunce” isto tako zvuči, kao da bi svaka pjesma mogla eksplodirati i postati vrlo zapažena.

  Muziku podržava

  Svaku noć, svaki dan” odlično se nadograđuje na “Vrtimo se” i daje mnogo optimizma da će konačno sve krenuti prema naprijed, da kriza ima rok trajanja, iako se trenutno ništa ne pokreće na bolje. Treba biti optimist, treba gledati u bolje sutra jer nam se u protivnom loše piše, posebno kada gledamo kako mnogi naši visoki dužnosnici iz kojekakvih razloga gule krumpire.

  Koji bi mogli biti sljedeći singlovi? Da ja biram, izabrao bih nešto između “Vrijedi li” koja ima najkulerskiju atmosferu, “Piši kući propalo je” u kojoj gotovo podjednako briljiraju kao i u “Vrtimo se”, ili “Vremenu na volju” koja zvuči kao neki meksički šlager.

  Ponekad je teško ispuniti očekivanja publike i posebno kritike nakon početnih uspjeha. Radio Aktiv ne bi trebao imati problema po tom pitanju jer su svojim prvijencem uspjeli spojiti dva ‘zaraćena’ pola. Svojom pitkošću će lakoćom doprijeti do slušatelja, a kritičare će zadovoljiti što ta pitkost ima debele temelje i nije tek puka komercijalna splačina kakva najčešće hara TV i radijskim eterom.

  “Grije nas isto sunce” jedan je od najjačih prvijenaca u 2012., “Vrtimo se” je jedan od većih hitova u 2012., pa je pametnom dosta da zaključi da su Radio Aktiv jedno od najvećih osvježenja u 2012.

  Muziku podržava