Ziheraški album

  155

  Republika

  Ziher

  Datum izdanja: 25.11.2016.

  Izdavač: Croatia Records

  Žanr: Pop, Punk

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Nema više vremena
  2. Sladak par
  3. Divno se osjećam
  4. Razveseli me
  5. Ja sam kopija
  6. Dvostruko izdanje
  7. Probit ću ja led
  8. Ako znaš
  9. Ona voli djevojke
  10. Pišem kući propalo je sve
  11. Ljubav

  Punk prvoborci su se vjerojatno počeli odricati matičnog žanra kad je nastao pop punk, ali MTV-evska generacija ’90-ih je izdigla mnoge takve bendove, pa je to postao poprilično popularan glazbeni podžanr.

  Danas, s odmakom od preko dva desetljeća, sasvim je jasno da se još mnogi pokušavaju zašlepati na taj val zaraznih melodija, pa nastaju bendovi poput Republike koji ne unose ništa novo, već rutinerski iskorištavaju put kojeg su im prokrčili predhodnici.

  Bend Republika je nastao 2013., a krajem prošle godine su izdali prvijenac koji nastavljaju tu jednu pop punk priču, par koplja slabije od rano otpisanog Kinokluba. Srodnosti ta dva benda i nema previše, jer Kinoklub je ciljao na klince, dok Republika cilja na… Iskreno, nemam pojma.

  Muziku podržava

  Njihova glazba ima jedan kulerski pristup, nije sve toliko ljepljivo na prvu, a to je djelomično i razumljivo jer nisu više mladići. Njihove teme imaju šaljive momente, stihovi su im od blesavih do zabavnih, a glazbene forme smo čuli već ’tisuću puta’. Sve u svemu, mnogo tog je ‘poznato’ i lako pamtljivo, pa vjerujem da uživo mogu napraviti dobru veselicu.

  Nema više vremena” zvuči kao Green Day tamo negdje oko ’95-e s refrenom ‘oou-oou-oou’ i isforsiranom solažom nakon njega. U istom điru je i slijedeća “Sladak par” koja ima urnebesno blesave stihove zbog kojih pjesma postaje poprilično simpatična, dok “Divno se osjećam” nosi novi urlik ‘ju-hu-hu’.

  Već u tom trenutku dobivamo dojam da se lagano počinju ponavljati i da ne mogu udarati zaraznost kakvu su imali najveći uzori (Green Day, The Offspring, Blink-182… pa čak i spomenuti Kinoklub), tako da kako album odmiče, imamo sve manje mesa u pjesmama koje nije niti humor uspio zamijeniti na pravi način.

  Kad lagano već izgubimo volju nakon niza prosječnih pjesama, nailazi dobro poznati riff u skroz novom celofanu. “Ona voli djevojke” je “Should I Stay or Should I Go” The Clasha. Tu je Republika uspjela pjesmu prebaciti u skroz neozbiljnu sliku, pa ispada kao jedan od najvećih viceva albuma.

  Možemo pričati da pop punk nikad nije trebao nastati jer nema veze s početnim ideologijama punkera, a kad vidimo i primjer ovih punkera iz Slavonskog Broda koji su se (ironije li) nazvali Republika, jasno je da ovo nema veze s punkom već je napravljena kao dobra zajebancija.

  Ako stavimo ružičaste naočale, “Ziher” je ziheraški album za radijsku publiku koju moraš zaokupiti prvim riffom i nečim posebnim. Njihov trik su tekstovi, a pop punk je oduvijek imao zarazne melodije, pa se čini kao dobitna kombinacija. Da, to je dobitna kombinacija za zabavu i ništa više od tog.

  Muziku podržava