Zbog nereda, povratak repanju

  896

  Plan B

  Ill Manors

  Datum izdanja: 23.07.2013.

  Izdavač: 679 Recordings / Dancing Bear

  Žanr: Hip-hop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. ill Manors
  2. I Am The Narrator
  3. Drug Dealer (Feat. Takura Tendayi)
  4. Playing With Fire (Feat. Labrinth)
  5. Deepest Shame
  6. Pity The Plight
  7. Lost My Way
  8. The Runaway
  9. Great Day For A Murder
  10. Live Once (Feat. Kano)
  11. Falling Down

  Soul albumom “The Defamation of Strickland Banks” Plan B odmakao se od svojih reperskih korijena i postao jedan od najtiražnijih Britanaca. Danas je postao redatelj i vratio se repanju s “Ill Manors“.

  Uspjeh “The Defamation of Strickland Banks” bio je gotovo neminovan jer se na njemu nalazi pregršt odličnih stvari povezanih pričom o jednom izlasku koji u konačnici završi suđenjem i zatvorom. Tu se već pokazalo koliko je Plan B vješto liričan i kakvu priču može složiti, pa rijetko koga može iznenaditi njegov film “Ill Manors” za koji je napravio i soundtrack.Odmah u startu moramo napomenuti da će ljubitelji soula s prošlog albuma teško moći uživati u toj mjeri jer “Ill Manors” je lišen gotovo svih soul dionica. Na “Ill Manors” Plan B se vratio zvuku koji je patentirao na prvom albumu “Who Needs Actions When You Got Words”, pa bi ga onako laički najlakše mogli nazvati britanskim Eminemom, iako ima više sličnosti s naprimjer The Streets ili Dizzeejem Rascallom.To se najbolje vidi u naslovnoj skladbi koja se ubraja u sam vrh singlova u 2012. Narod ne možeš zajebavati, to su dokazali Arapi u svrgavanju svojih dugogodišnjih lidera, Indijci su se digli na noge zbog silovanja, čak i Slovenci se bune na ulicama, a izgleda da su jedino Hrvati prelijeni organizirati se i reći stop krađi koja traje već više od dva desetljeća.Upravo neredi u Britaniji bili su glavna inspiracija za cijelo ovo izdanje jer je kroz njih Plan B htio progovoriti o nasilju koje se konstantno događa oko nas. Naravno, to bi kroz soul mnogo teže rekao, pa je vraćanje rapu logičan slijed, posebno kada je kroz ovih 11 skladbi toliko moćno progovorio o mnogim problemima.

  “Ill Manors” je mračan i protestan album, vjerojatno bi bio daleko više underground da ga nije napisao Plan B, ali upravo u tome i leži njegova moć, da i s takvim albumom zasjedne na vrhove top lista, dok smo time ujedno dobili i jednu od najkomercijalnijih protestnih pjesama (naslovna skladba) posljednjih godina što su jako dobro zaključili britanski mediji.

  Preslušavajući ovakve tvrde albume, često dobivamo dojam da tako nešto teško može postići i komercijalan uspjeh, ali Plan B je i s ovim albumom ponovno dokazao da je vrstan umjetnik koji uspijeva spojiti veliki dio grana umjetnosti u zajedničko ostvarenje koje je toliko moćno i uvjerljivo poput “Ill Manors”.

  Muziku podržava