Zanimljiv eksperiment kojem nedostaje fina obrada

  503

  Les Amazones d'Afrique

  République Amazone

  Datum izdanja: 10.03.2017.

  Izdavač: Real World Records

  Žanr: World Music

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Dombolo
  2. Mansa Soyari
  3. Doona
  4. La Dame et Ses Valises
  5. Nebao
  6. Deep In Love
  7. Anisokoma
  8. Wedding
  9. Kounani
  10. Full Moon
  11. I Play the Kora
  12. Desert Storm

  Bogata afrička world music scena dobila je žensku super grupu Les Amazones d’Afrique sastavljenu od Angélique Kidjo, Rokie Koné, Mariam Doumbia, Nneke i ostalih glazbenih zvijezda s crnog kontinenta.

  Okupljene s ciljem jačanja svijesti nasilja nad ženama, talentirane glazbenice iz zapadne Afrike iznjedrile su zanimljiv, dinamičan i šarolik album, no u količini ideja i stilova koji su ovdje nabacani kao da se izgubila suština i neki jasan smjer.Tako u startu imamo snažnu i ritmički inovativnu stvar “Dombolo” u kojoj je moćan, electro bass zvuk rezultat produkcije irskog elektroničara Liama Farrella. Da je album nastavio u ovom tempu, bio bi to zanimljiv studijski odmak od standardnih uradaka s afričke world music scene. Umjesto toga, cijelo vrijeme događa se svojevrsna borba moderne Farrellove produkcije i tradicionalnog izričaja kao što su pustinjski blues i plemensko pjevanje u pjesmi “Mansa Soyari”.Jedina konstanta je electro baza cijele priče, no stilovi koji se nadograđuju nemaju veze jedan s drugim… tako se na prve dvije stvari nadovezuje “Doona” sa svojim lounge karakterom, slijedi je šablonski funk u “La Dame et Ses Valises”, da bi nakon jednolične sredine albuma došla raštrkana i suviše sintetička “I Play the Kora” za koju se iskupljuje nježan, epski kraj uz “Desert Storm” u izvedbi sjajne Kandie Kouyaté i Rokie Koné.

  Sve u svemu, afrička super grupa dala je nekoliko zanimljivih momenata te nije išla ziheraški na strogo tradicionalni izričaj, no ostaje dojam da se daleko premalo radilo na poliranju, barem kad je u pitanju neka konceptualna jasnoća.

  0 Shares
  Muziku podržava