Zamjena za Tame Impalu

  781

  King Gizzard & the Lizard Wizard

  Paper Mâché Dream Balloon

  Datum izdanja: 13.11.2015.

  Izdavač: ATO Records

  Žanr: Indie Pop, Psychedelic

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Sense
  2. Bone
  3. Dirt
  4. Paper Mâché Dream Balloon
  5. Trapdoor
  6. Cold Cadaver
  7. The Bitter Boogie
  8. N.G.R.I (Bloodstain)
  9. Time = Fate
  10. Time = $$$
  11. Most Of What I Like
  12. Paper Mâché

  King Gizzard & the Lizard Wizard je australski bend nastao 2010. godine.

  Iza sebe imaju već dosta materijala (ovo je sedmi album i imaju još nekoliko EP-eva), a svaki je po nečemu bio poseban.Za novu prigodu odlučili su se pomnije zabaviti s psihodeličnim pop-rockom i to ponajprije onim iz ’60-ih i ’70-ih godina prošlog stoljeća. Zbog tog uopće ne čudi da bi ih mnogi mogli zamijeniti s nekim retro bendom jer ničim ne odaju da su moderan bend.

  Upravo tom šetnjom ranim psihodeličnim popom su uspjeli postići vrlo zanimljive glazbene kulise kojima su pokazali da su stvarno svestrani izvođači. Za razliku od ranijeg albuma u 2015. kad su sve pjesme bile dugačke deset minuta i deset sekundi, sad su se prihvatili forme koja će svima biti mnogo ugodnija i protočnija jer je većina pjesama kraća od tri minute.

  Muziku podržava

  Kroz takav pejzaž, dobili smo zanimljive skice kakvima su se zadnjih desetljeća bavili bendovi kao što su The Coral, Gorky’s Zygotic Mynci, The Apples in Stereo i mnogi slični bendovi. King Gizzard & the Lizard Wizard ipak to rade ne sebi svojstven način.

  Uvodna “Sense” je relaksirajuća skladba zanimljivih puhačkih dionica koja uopće ne nalikuje na ostatak albuma koji je znatnije brži i uzbudljiviji. “Bone” bi već mogli uspoređivati kao neku mješavinu Woodsa i MGMT-a, a u tom nekom sličnom điru su i mnoge naredne pjesme.

  Najbolji trenuci dolaze s naslovnom “Paper Mâché Dream Balloon” koja ima nekoliko promjena ritma, te “N.G.R.I. (Bloodstain)” koja je najluđa, kao da nisu htjeli nikakvu barijeru pred sobom dok rade jedan klasičan retro hit.

  Kad netko napravi toliko materijala u kratko vrijeme kao što su napravili King Gizzard & the Lizard Wizard, bitno je da se ne ponavljaš, već da stalno istražuješ nove elemente u svojem stvaralaštvu. Upravo iz tog razloga su svakim novim izdanjem svježi i zanimljivi jer se poigravaju raznim glazbenim idejama koje potom poprilično dobro implementiraju u nove pjesme.

  Za razliku od nekih ranijih albuma, ovaj album definitivno spada među najprijemčljivije albume koje su dosad napravili, pa vjerujem da će se mnogi navući na album “Paper Mâché Dream Balloon”, posebno oni koji vole bendove nabrojane ranije u recenziji, a nikako im nije sjeo posljednji album “Currents” Tame Impale.

  Muziku podržava