Zagrebački laid back kauboj

  2341

  Mićo i Mačke

  Rock'n'roll lektira

  Datum izdanja: 14.07.2011.

  Izdavač: Chansonfest

  Žanr: Blues, Country, Rockabilly

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Crni vlak
  2. Ti si ta
  3. Crvena Kristina
  4. Dugo i polako
  5. Poslije oluje
  6. T-t-telefon
  7. Sve mi je blues
  8. Kameni cvijet
  9. Kaput
  10. Ne mogu biti sam
  11. Sada kad si otišla
  12. To je to
  13. U kući duhova
  14. Ja ću samo pjevati
  15. Božićni rock’n’roll
  16. A zašto ovaj morski pas sad kruži oko nas
  1. Crvena Kristina
  2. Dugo i polako
  3. Djevojke
  4. Kap po kap
  5. Zaboravljene ulice
  6. Ljubav, krv i znoj
  7. Noćni program radio Zagreba
  8. Duga je ova noć
  9. U tami skrivena
  10. Marina
  11. Lude godine
  12. Autobusna postaja
  13. Na križanju
  14. Lažljivica
  15. U potrazi
  16. Poslije oluje
  17. Noćas
  18. Povedi me
  19. Daniela
  20. Ne budite je

  Pitanje za milijun kuna: koji zagrebački kauboj povezuje grupe Zabranjeno pušenje, Prljavo kazalište, Fantomi, Sennu M, Baretove Plaćenike i Telefon Blues Band?

  Odgovor je – Mićo Vujaklija i grupa Mačke. Prve snimke ove grupe datiraju iz kraja osamdesetih (u studiju Senne M), da bi do prvog albuma došli u ožujku 1991., a onda se slijedom kaotičnih događaja postava benda mijenjala, snimalo se sporadično (još jedan album, “Mačke” izdan je 1993.), da bi u drugoj polovici 2011. u CD-shopovima osvanula dvostruka kolekcija kao presjek karijere ovog zapostavljenog kantautora i njegovog benda.S Vujaklijom i u Mačkama u raznim su fazama svirali Branko Trajkov na solo gitari (sada bubnjar Zabranjenog pušenja), klavijaturist Jurica Leikauff (sada klavijaturist Prljavog kazališta), Marko Križan (svirao s Baretom na njegovim solo albumima, dok je najveću ulogu imao na ploči “Srce“), Robert Mareković iz Fantoma mu je pjevao prateće vokale, a Neven Mijač iz Telefon Blues Banda je kao studijski muzičar svirao ‘usnjak’.Rock’n’roll lektira” kompilacija je 14 pjesama novijeg datuma (na prvom disku, nazvanom “Rock’n’roll lektira”, dodani su stariji naslovi “Crvena Kristina” i “Dugo i polako”) i 20 pjesama s kraja osamdesetih i početka devedesetih (na drugom disku, nazvanom “Tako je to bilo”, koji sadrži materijal s dva dosadašnja službena izdanja). Mićo Vujaklija predstavlja se kao vrlo dobar autor koji je temeljito proučio ostavštinu J. J. Calea i na njoj gradi svoju poetiku. I bez brige, Senna M na ovom albumu ne dodaje nikakvu svoju ‘muziku’.

  Nepretenciozan, relativno uvjerljiv, s glasom koji ima kvartovski kredibilitet, Vujaklija pjevajući pripovijeda sličice iz života muškarca koji voli tumarati gradom, koji ima intenzivan život noću, voli zavoditi žene i ‘propeljati’ se u dobrom autu i, sve u svemu, biti fakin, bitanga i probisvijet. Ovo je kolekcija podjednako prikladna za plesnjak, roštilj, samovanje u autu dok se bezglavo spaljuje rezervoar sve skupljeg benzina ili ispijanje jeftinog alkohola u nekom boemsko-socrealističkom bircu.

  Muziku podržava

  Što se muzike tiče, Vujaklija je usmjeren na country, boogie, blues i jazz s mnogo naslanjanja na rock pedesetih i šezdesetih prije pojave psihodelije i prije poplave poruka za mir u svijetu. U svojoj biografiji na MySpaceu Vujaklija tvrdi da ime Mačke nije najsretnije za bend, no to je mila majka u odnosu na to da je svoj album nazvao ”Rock’n’roll lektira”. To je ipak prepotentno, no tako je to u ovo vrijeme, da bi te drugi hvalili moraš se prvo početi sam hvaliti. Uglavnom, Vujaklijine pjesme imaju mnogo šarma i ukusno su odsvirane, unatoč povremenim nasukavanjima na autorske plićake banalnosti (“Lude godine”, “Lažljivica”).

  I Mićo i Mačke zaslužili su da budu poznatiji. “Rock’n’roll lektira” je, s izuzetkom naslova, nenametljivo, osvježavajuće i opušteno ostvarenje autora i svirača koji znaju, žele i mogu odsvirati dobar urbani blues, boogie, jazz ili country i pritom rasplesati te zabaviti slušateljstvo.

  Muziku podržava