Zaboravljeno blago dobilo potpun sjaj

  1546

  Ibrahim Ferrer

  Ay Candela

  Datum izdanja: 03.05.2005.

  Izdavač: Escondida / Trolik

  Žanr: Jazz

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Apuntate Una Mi Social
  2. Manana Me Voy Pa’ Sibanicu
  3. De Camino A La Vereda
  4. Ay, Candela
  5. La Chica Del Granizado
  6. Nuestra Ruca
  7. Estoy Seco Y Me Quiero Mojar
  8. Compositor Confundido
  9. Ahora No Puedo
  10. Esto Se Baila Y Se Toca
  11. Mi Tonada Montuna
  12. Santa Cecilia
  13. Una Fuerza Inmensa
  14. Todavia Me Queda Voz

  Tri mjeseca prije smrti (06.08.2005.) jednog od najvećih kubanskih glazbenika i vjerojatno naprepoznatljivijeg vokala sa Kube – Ibrahim Ferrera, objavljen je album “Ay, Candela“, koji donosi 14 njegovih solo pjesama nastalih prije njegovog ‘proboja’ u svijet sa Ry Cooderovim projektom iz 1997. godine. U svojih 78. godina života Ferrer je glazbi podario pregršt pjesama, od kojih neke nikad nisu uspjele preći prag kluba ili bara u kojima je nastupao, ovo izdanje trebalo bi nas barem donekle upoznati sa tim zaboravljenim pjesmama.

  Kao većina i ja sam se ‘upoznao’ s glazbom Ferrera nakon grandioznog i sad već legendarnog “Buena Vista Social Cluba“, koji je kao neki novi ‘virus’ zarazio svijet, a zapravo je taj ‘virus’ dugo bio ‘čuvan’ na Kubi kao zaboravljeno blago, ali hvala Bogu na vrijeme pronađeno. Svi znate šta se desilo nakon što je blago otkriveno, i koliku je slavu Ibrahim Ferrer doživio do svoje smrti.

  A da ta slava ne leži samo na posljednjim godinama njegovog života, dokaz je ovaj CD, koji donosi njegove pjesme iz ’60., ’70. i ’80. godina prošlog stoljeća, i na taj način nam predstavlja Ferrera kakvog vjerojatno većina još nije upoznala. I u tome leži najvrijedniji dio ovog izdanja. Jer iskreno već dojam su ostavili albumi “Buena Vista Social Club Presents Ibrahim Ferrer” i posebno “Buenos Hermanos“, ali to ne umanjuje glazbenu vrijednost “Ay, Candela”, što posebno ističu pjesme “Una Fuerza Inmensa“, “Esto Se Baila Y Se Toca“, “Todavia Me Queda Voz“, “De Camino A La Vereda” i “Ay, Candela”.

  Ovim retrospektivnim izdanjem kao da je zaokružena jedna velika glazbena karijera i život, koji su vrlo lako mogli završiti zaboravljeni od svih, ali na svu sreću nisu. Glazba koja u vama budi i ‘najuspavanije’ dijelove tijela, glas koji istog trenutka kad zapjeva dolazi ravno u vaše srce, to je ono što ćemo svakako najviše pamtiti od ovog zaista izvanrednog glazebnika sa velikim srcem, što se osjeti u svakoj pjesmi.

  Muziku podržava