Zabavan radiofoničan album

  4274

  Gretta

  Boje i mirisi

  Datum izdanja: 27.11.2015.

  Izdavač: Spona / Aquarius Records

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Uoou!
  2. Volim te od sutra
  3. Nepobjedivi
  4. Malena
  5. Ja sam tu (tuba)
  6. Sjaj
  7. Kaži
  8. Daleko je
  9. Između
  10. Sreća

  Mnogi ih zovu hrvatskim Franz Ferdinandom i to uopće nije loša stvar.

  U odnosu na prvijenac “Fanatik“, Gretta je mnogo učila i sad možemo reći da je jedan od top bendova.Od jednog pomalo dosadnjikavog benda, Gretta je izrasla u bend koji je spreman preuzeti radijski eter jer svakim novim singlom lakoćom dolaze u sam vrh ljestvice najemitiranijih pjesama u Hrvatskoj. Što se promijenilo u odnosu na “Fanatik”? Mnogo toga!Dečki iz benda su česti posjetitelji mnogih koncertnih zbivanja u Zagrebu, a vrlo često i odu u inozemstvo vidjeti svoje omiljene strane bendove uživo. Upravo kroz takvo iskustvo su sakupili cijeli niz ideja i motiva koje sad lakoćom pretaču u radiofonične pjesme koje ljudi potom pjevuše.

  Ne znam tko ih je prvi prozvao hrvatskim Franz Ferdinandom, ali dobar dio tog novog zvuka upravo leže na onome što radi Kapranosova ekipa, zarazan riff, plesna melodija i zabavan (ponegdje i poprilično besmislen) tekst. Možda u nekim trenucima zvuče preobično, ali upravo zbog tog su i uspjeli doći do današnjeg statusa jednih od najslušanijih bendova mlađe generacije u radijskom eteru.

  Muziku podržava

  Boje i mirisi” su četvrti album u karijeri benda, pa više im ne trebamo tepati da su mladi i potentni, već da su zreo i efektan bend koji može pružiti mnogo. Osim Franz Ferdinanda, tu ima i mnogo sličnih bendova koji su utjecali na zvuk Grette, a izrasli su na svjetskoj indie sceni zadnjih petnaestak godina. To su ponajprije bendovi poput Editorsa, The Killersa i sličnih, a rekao bih da su u jednom dijelu učili i od U2.

  Kad netko ima toliko siguran raspon utjecaja, jasno je da je i album vrlo koherentan, prepun zicera. Sad, mnogi bi mogli reći da je album i poprilično ziheraški, ali Gretta još uvijek nije u mogućnosti kemijati i pretjerano istraživati sa svojim zvukom jer još uvijek nema toliku bazu fanova. Nakon ovog albuma, vjerujem da će skupiti pokojeg novog fana.

  Uoou!” je pjesma koja je odlično poslužila za otvaranje albuma jer energijom jednostavno poziva na još, dok sljedeća “Volim te od sutra” spada u onu kategoriju bezbrižnih pjesama koju rado čuješ u radijskom eteru.

  Nepobijedivi” ima štih U2 i The Killersa, skladbu “Malena” ne treba posebno predstavljati kad je to hit koji je zaslužio čak i Porin, “Ja sam tu (tuba)” spada među prosječnije brojeve, “Sjaj” ponovno diže tempo u stilu Franz Ferdinanda, “Kaži” bih izabrao kao jedan od narednih singlova zbog mračne i bombastične atmosfere, “Daleko je” i “Sreća” su već poznate pjesme, dok se između njih smjestila “Između” koja se fino uklapa u sadašnji zvuk benda.

  Kad napraviš nešto poput “Boje i mirisi” moraš očekivati konačnu potvrdu vlastitog rada. Gretta je imala uspone i padove, ali ono što u posljednje vrijeme radi jest vrijedno pažnje, pa se nadam da ćemo o ovom bendu još mnogo pričati narednih godina, posebno sada kad imaju rafinirani zvuk kojeg vole radio stanice.

  Cijeli niz vrlo radiofoničnih zaraznih pjesama daje nam nadu da bi se mogla malo promijeniti slika popularnih bendova koja je jednaka već desetak-dvadesetak godina. Novu Vatru su svi nahvalili, a osobno album “Boje i mirisi” dosta je zanimljiviji od “Zmajeva na vjetru“. Vatra je uspjela ući u elitu, sad je vrijeme za Grettu.

  Muziku podržava