Zabavan album za ljubitelje gothic americane

  763

  DBUK

  Songs One Through Eight

  Datum izdanja: 30.10.2015.

  Izdavač: SCACUNINCORPORATED Records

  Žanr: Americana, Gothic

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Broncos Fight Song
  2. Jim Nabors, From Bass to Mezzo-Soprano
  3. The Columbia Girl
  4. Uncle’s John Boat
  5. Three Bloodhounds, Two Shepherds, One Fila Brasila
  6. Immaculately Warded Children
  7. I Hid & Seeked The Funnel
  8. The Red Cross sIs Giving Out Misinformation

  DBUK (Denver Broncos UK) formirani su davne 2005. kao side-project Slim Cessna’s Auto Cluba i Munly & The Lupercalians.

  Bend čine članovi ova dva benda, redom Slim Cessna, Jay Munly, Lord Dwight Pentacost, a 2009. im se pridružila Rebecca Vera.Za njih je malo reći da su side-project jer sva tri benda redovno stvaraju glazbu koja je, prije svega, gothic country i gothic americana. Pomalo shizofrena situacija u kojoj se članovi izmjenjuju u tri benda nije prepreka, jer se zvuk DBUK-a ipak malo odmiče od onoga što su radili Slim Cessna’s Auto Club i Munly.

  Trebalo im je deset godina da izdaju svoj prvijenac “Songs One Through Eight“. Iako utopljen u matricu matičnih im bendova, ovaj je album ipak stanovita mala promjena. Veći je naglasak na perkusijama, ambijentalnijemu stilu, americani općenito, ali najvažnije je da je Munlyev vokal u prvom planu.

  Muziku podržava

  Jay Munly je sjajan tekstopisac i to je dokazao svojim albumima. Na ovom albumu je još zreliji, ali nije izgubio oštricu sarkazma, metaforičnosti, metatekstualnosti, referencijalnosti na književnost, tradiciju i kulturu, ali i na puku igru riječima i tekstom. Poznat je po svojem neobičnom izričaju u kojem malo pjeva, malo mumlja i teško je raspoznati o čemu zapravo pjeva, ali to nimalo ne smeta da zavolite taj uvrnuti vokal i uvrnute tekstove koje shvatite opetovanim slušanjem.

  “Songs One Through Eight” čini osam pjesama i tematika je uglavnom jednostavna sa svakodnevnim i prosječnim temama, ali Munly to zna transformirati u zakučaste pjesme. Zvuk je prava gothic americana s banjom i perkusijama. Za razliku od Slim Cessna’s Auto Cluba, ovdje nema mnogo countrya. Inzistiralo se na čistoći zvuka koji je mnogo vedriji od spomenutog benda, ali i Munlyeve diskografije.

  Album otvara “Broncos Fight Song“, koja nema veze sa sportom i istoimenim klubom, nego je priča o samom bendu i njihova svojevrsna himna, hommage samima sebi. Najlaganija na albumu s prigušenim vokalima, naslovom ne da naslutiti da će biti toliko elegična. To je Munlyeva vještina – uvijek dobijete neočekivano.

  The Columbia Girl” je najviše u stilu SCACA i Munlya i stoga će biti najveći hit ovoga albuma, ali ipak je bolja od nje “Three Bloodhounds, Two Shepherds, One Fila Brasila” koja je najjača na albumu i pokazuje klasičnu gothic americanu spojenu s malo suvremenijim zvukom.

  Immaculately Warded Children” je tekstualno najuvrnutija stvar, a zvukom najsablasnija, dok je završna “The Red Cross Is Giving Out Misinformation” odličan kraj albuma jer je lagana kao i prva stvar.

  DBUK je više od side-projecta. U njemu je skupljeno ono najbolje od SCAC-a i Munlya s malo vedrijim, zrelijim i sarkastičnijim stavom. Zabavan album za sve ljubitelje gothic americane jer Slim Cessna i Jay Munly teško mogu pogriješiti.

  Muziku podržava