Za početak solidan uradak mladog ‘crunchera’

  1560

  Etui Etui Soniczoil

  Blueberry With A Coat And A Huge Mirror

  Datum izdanja: 24.03.2004.

  Izdavač: Clear Youre Ears!

  Žanr: Elektronika

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Init Patch
  2. Odbljesak od neznam
  3. Ponesi naočale (2gi dio)
  4. Cool Ida’s Blue Boxers Become Adapted
  5. Giwizzani
  6. Break Up Of Zmikrin
  7. Svy Es S’upe
  8. Tuche
  9. Hot Toddie In Cardhu
  10. U ispranom skalpu mi se pingvin
  11. Sweet Mammas Talking In Computer Room
  12. All The Rooms Disapear (I’m Your Ladybug)
  13. Little One Of Space Cherry
  14. +Tuche(Maiv’s (Con)fusion Mix)

  Etui Etui Soniczoil je novo ime na hrvatskoj elektronskoj sceni. Iako ga baš ne možemo nazvati klasičnim pripadnikom iste, on to ipak jest, bez obzira koliko se glazba koju radi razlikuje od pravaca u kojima se kreće današnja elektronska glazba. Najbolje je da upotrijebimo autorov naziv za definiciju ovog žanra, ‘crunch’ elektronika. Dakle, o kome se tu zapravo radi? Soniczoil je mladi bjelovarčanin, student, ukratko najobičniji dečko, koji je napravio solidan album.

  Prije nego nastavim želio bih reći da je “Blueberry With A Coat And A Huge Mirror” sniman u dva bjelovarska studija za koje sam čuo da nisu baš najbolje opremljeni, dakle rezultat je: ispod prosječan zvuk + prosječna produkcija = riječ je o prosječnom albumu. Muzika na albumu podsječa na Kraftwerk, i tu bi neki stavili kraj definiranju ovog zvuka. Ali unatoč očitim uzorima, Sonicsoil je otišao dalje u vode fusiona, čak bih se usudio reći i jazza, sa elementima breakbeata i d’n’b-a.

  Album ima svojevrstan intro, koji je osrednje napravljen, što je, nažalost, krivnja samog autora. Visoki tonovi su previše povišeni, tako da čak piskutaju i kvare zvuk samog intra. Sa basevima je napravljena ista greška, tako da su preglasni što uzrokuje brujanje zvučnika i ostale stvari koje nas živciraju. I iste greške se protežu kroz skoro cijeli album. Sam album je napravljen također osrednje, pritom govorim o cjelokupnom mom dojmu o albumu, tako da su neke stvari zbilja super producirane, dok su druge najblaže rečeno loše.

  Muziku podržava

  Kroz cijeli album se protežu razni efekti koji na određenim mjestima postaju dosadni, dok su određene pjesme na određenim djelovima preduge i čak prelaze u iritiranje. Način na koji su napravljeni prijelazi iz sporijeg ritma u brzi na određenim mjestima je pregrub ili da se blaže izrazim preiznenadan i glasan (npr. “Cool Ida’s Blue Boxers Become Adapted“, koja me neodoljivo podsjeća na stvar od 4 Heroa). Pojedine pjesme su, kao sto sam već rekao, dobro napravljene i one se nalaze na srednini CD-a.

  Ne bih želio nikog ovakvom recenzijom odbiti od albuma, koji zbilja zaslužuje pozornost s obzirom da je jedno od rijetkih izdanja ovog tipa glazbe kod nas. Samo sam želio istači nedostatke koje sam ja uočio, i koje smatram da trebam iznijeti. Pošto se prvi mačići bacaju u vodu, siguran sam da će sljedeće njegovo izdanje biti puno bolje i nadam se bez grešaka.

  Muziku podržava