Za dobre pripreme pred nastup uživo

  2268

  Gregorian

  Best of 1990 - 2010

  Datum izdanja: 28.01.2011.

  Izdavač: Edel / Menart

  Žanr: Crossover

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. So Sad
  2. Nothing Else Matters
  3. Moment Of Peace
  4. Voyage Voyage
  5. Hymn
  6. Join Me (Schiller Version)
  7. The Raven
  8. Angels
  9. The Forest
  10. Fix You
  11. One
  12. Happy Xmas (War Is Over)
  13. Sadeness Pt. 1
  14. Forever Young
  15. Missing
  16. Let Down
  17. Sinners & Saints
  18. Crazy Crazy Nights

  Počeci Gregoriana utemeljeni su još davne 1990. godine, ali njihova prava povijest počinje se pisati od kraja ’90-ih. kada su u potpunosti krenuli sa spikom obrade pop-rock hitova na način gregorijanskih korala.

  Od tada naovamo postali su prava glazbeno-scenska atrakcija koja puni dvorane bilo gdje da dođe s vrhunskim nastupima koji malokoga ne ostavljaju bez dana. Do prije godinu i nešto sitno nismo imali priliku vidjeti ih uživo u našim krajevima, a od tada, kao da se dogodila gregorijanska erupcija, pa nam bend dođe svako malo u posjet (brojimo već šest nastupa u tom periodu).

  Kao i svi drugi, tako su i Gregorian zaključili da imaju dovoljno materijala da izdaju jednu kompilaciju najvećih hitova, pa ne čudi njihovo bogato izdanje pod imenom “Best Of 1990 – 2010“.

  Ranije sam već rekao, Gregorian pomno bira tuđe pjesme (ima i pokoja njihova autorska) i potom ih obrađuje u svom stilu gregorijanskih korala. Kao što dolikuje i glazbi, tako su odredili i imidž, pa izgledaju kao neki redovnici koji su taman izašli iz samostana da se malo zabavljaju pjevajući.

  Muziku podržava

  Na koncertima dojam njihovih pjesama maksimalno se pojačava i to iz više razloga. Njihova odlična interpretacija obogaćena je vrhunskim rock bendom koji je spreman dodatno podići atmosferu, a tu je i niz svjetlosno-vizualnih efekata (vatra, laseri, reflektori, svjetlosni tanjuri…) koji pomažu sveukupnom dojmu. Ne smije se zaboraviti ni zavodljiva Amelia Brightman koja svojim vokalnim dionicama daje malu kontru muškom višeglasju.

  Sad je pitanje, kako sve to zvuči na studijskim snimkama… Iskreno, malo manje dojmljivo.

  Bend je dosad izdao cijeli niz različitih albuma, najčešće pod etiketom “Masters of Chant” koji nisu svi bili na najvišoj razini, što je i za očekivati jer brzo presuši broj pjesama koje je zabavno čuti u ovakvom obliku. Mnogi bi mogli reći i da su se potrošili nakon prvih nekoliko albuma jer je ostalo sve repeticija poznatog, ali baš u tome i leži veličina Gregoriana što i danas zvuči vrlo svježe, zanimljivo i intrigantno kao i na početku karijere.

  Kompilacija je možda malo čudno složena jer se na njoj nalazi nekoliko pjesama koje su dosad bile raritetne ili neobjavljene, a mjesta nisu našle pjesme koje su možda i najveći live favoriti poput U2-ove “With Or Without You” ili Cashove (NIN-ove) “Hurt”. Bilo kako bilo, pjesme koje jesu objavljene pokazuju sve ono po čemu se voli Gregorian, niz bezvremenskih hitova pop i rock scene obrađenih i usklađenih do vokalne harmonijske perfekcije uz nježne i prigušene glazbene dionice.

  Tu se nalaze pjesme poput “Nothing Else Matters“, “Join Me“, “Angels“, “One“, “Happy X-Mas (War Is Over)” i mnoge druge koje će svakog fana podsjetiti na live spektakl kojeg su posjetili, a druge će navesti da jednostavno moraju doživjeti Gregorian u prirodnom okruženju live nastupa.

  Mana ove kompilacije jest da ona zapravo nije pravi ‘best of’ jer nedostaju neke važne pjesme, ali kako se htjelo obuhvatiti cijelo dvadesetogodišnje razdoblje, potpuno je jasna odluka za ove pjesme.

  Za kraj bih još jednom htio istaći da je Gregorian najbolje doživjeti uživo, a ako se ne može, studijski CD-i mogu poslužiti tek kao zanimljiv nadomjestak.

  Muziku podržava