Years & Years: Dance pop i religija

  303

  Years & Years

  Palo Santo

  Datum izdanja: 06.07.2018.

  Izdavač: Polydor Records

  Žanr: Dance, Electro pop, Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Sanctify
  2. Hallelujah
  3. All For You
  4. Karma
  5. Hypnotised
  6. Rendezvous
  7. If You’re Over Me
  8. Preacher
  9. Lucky Escape
  10. Palo Santo
  11. Here

  Tri godine nakon uspješnog debitantskog albuma “Communion”, Years & Years imaju novo, napadnije i napetije izdanje zanimljivog imena “Palo Santo”. To se prvenstveno odnosi na zvuk, ali i na sve ostalo vezano uz ovaj sastav. Olly Alexander svoju seksualnost nikada nije skrivao, ali uz ovaj album i teme koje se protežu u pjesmama postaje sve glasniji.

  Ime “Palo Santo” u prijevodu sa španjolskog znači sveta šuma, a termin je direktno povezan s kulturom starih Inka. Radi se o tamjanu koji je napravljen od svetog drveta i koristio se specifično za tjeranje demona i zlih duhova. Kada sam povezala sve što znam o privatnom životu frontmena Alexandera i obratila pažnju na tekstove pojedinih pjesama, lako je bilo zaključiti kako je ovaj album obilježje njegove osobne promjene. A s čime povezati vlastitu evoluciju ako ne s religioznim temama kako bi dobili uzvišeniji dojam ili jednostavno dodali cijeloj situaciji malo kontroverze i provokacije.

  Album prati i istoimeni kratki film koji je Alexander opisao kao androidnu bajku u kojoj su ljudi jedini koji “osjećaju”. U svom postu koji opisuje film kaže kako je sanjao “Palo Santo” i prije nego je počeo raditi na novoj glazbi. Spojio je sve pjesme, crteže, fotografije i ostale elemente koji su služili kao inspiracija za cijeli projekt. Počeo je raditi s Fredom Rowsonom na filmu koji je koristio pjesme i tekstove albuma i od njih stvorio sasvim drugu priču.

  Muziku podržava

  Najavni singl i prva pjesma albuma “Sanctify” već se bavi spomenutom temom seksualne orijentacije. Produkcija pjesme zvuči dosta drugačije od svega što sam čula na prvom albumu. “Hallelujah” ima prejak “upbeat” zvuk koji nikako nisam očekivala kada sam vidjela ime pjesme, ali i čula cijelu pozadinsku priču albuma. Nije to zvuk koji njima ne priliči, nego mi se čisto tematski nije uklopila prema očekivanjima. Sveprisutni Julia Michaels i Justin Tranter sudjelovali su u pisanju pjesme pa su mi vjerojatno i zbog toga očekivanja bila velika s obzirom na to koliko su hitova proizveli u posljednje vrijeme.

  Favorit albuma, možda i potencijalni ljetni hit ovog žanra je “All For You”. Ta pjesma mi je u svemu što je, točno ono kako doživljavam Years & Years. U pjesmi “Karma”, Olly spominje obiteljske probleme, točnije one proživljene s ocem – “Daddy said I never could win/ That’s why I never pretend”. “Hypnotised” je svojevrsna balada ovog dance albuma čija uloga je ovdje upitna. Olly Alexander u jednom od intervjua govori o tome kako je dosta pjesama upućeno određenom bivšem dečku, a pjesme poput “If You’re Over Me” i “Lucky Escape” to i potvrđuju.

  Pjesma “Palo Santo” oduševljava i pred kraj popravlja dojam cijelog albuma. Vokal niti na jednoj pjesmi ne zvuči tako čisto i ujednačeno. U glazbi se osjete elementi magije i misticizma koji su uz klasičnu ljubavnu problematiku nositelji pozadinske priče. Refren donosi i atmosferu ekstaze koja nedostaje u prvom dijelu. Album zaključuje “Here”, vokalni outro koji traje malo više od minute i pol i napucan je emocijama koje su možda izostale na nekim prethodnim pjesmama.

  “Palo Santo” nema konzistenciju koja je mome uhu uvijek potrebna za odličnu ocjenu i savršen doživljaj albuma kao cjeline. Pojedine pjesme zvuče toliko drugačije od ostalih da bi bez Ollyevog vokala zvučale kao pjesme nekih drugih izvođača. Generalno je album bez mojih subjektivnih doživljaja odličan jer se osjeti evolucija cijelog benda u odnosu na debitantsko izdanje. 

  Muziku podržava